
Mus z dorsza z duszoną marchewką
- marchewka: 600 g
- sól: 5 g
- cukier: 35 g
- czosnek: 2 ząbki
- masło: 125 g
- majonez: 30 g
- cytryna: 1 szt.
- tarty chrzan: 15 g
- bułka: 1 szt.
- mleko: 200 ml
- makrela wędzona: 1 szt.
- dorsz: 1 kg
- śmietana 36%: 200 ml
- jajka: 4 szt.
- gałka muszkatołowa: 3 g
- pomarańcze: 1 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- bułka tarta: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewki: kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte. dodajemy sól, cukier, czosnek, masło.
krok 2
Gotowanie: garnek przykrywamy krążkiem papieru do pieczenia o adekwatnej średnicy, z niewielkim otworkiem pośrodku. gotujemy na średnim ogniu, dopóki nie wyparuje cały płyn. Sprawdzamy, czy marchewka jest miękka, ale ma być jędrna, a nawet lekko chrupiąca. Delikatnie mieszamy szeroką łyżką, jeżeli jest za twarda, podlewamy jeszcze 1/4 szklanki wody i dusimy do pożądanej miękkości. Studzimy, łączymy z majonezem, sokiem z cytryny i chrzanem.
krok 3
Mus: rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°c. Kajzerkę wkładamy do mleka i zostawiamy do namięknięcia. Wędzoną makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości.
krok 4
Dorsz: w malakserze rozdrabniamy dorsza, stopniowo dodając do niego śmietanę, namoczone pieczywo razem z mlekiem, makrelę i jajka, a na koniec masło. Doprawiamy sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową i przyprawami.
krok 5
Pieczenie: podłużną foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką. Wykładamy masę, lekko ostukujemy i pieczemy 45–60 min, aż wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy z przygotowaną wcześniej marchewką.

