Porady:
- Możemy wykorzystać mięso mielone wołowe lub wieprzowe, w zależności od tego, jak chudym daniem ma być musaka. Przepis oryginalny podaje zazwyczaj jagnięcinę, ale jest to mniej popularny w Polsce rodzaj mięsa. Możemy z niego zrezygnować na przykład na rzecz karkówki lub szynki wieprzowej, łopatki lub pręgi wołowej, a nawet drobiu.
- Ważnym składnikiem, bez którego nie istniałaby grecka musaka, jest ser, którym posypujemy wierzch zapiekanki. Najlepiej wykorzystać parmezan, ale jeśli nie lubimy twardych serów, sprawdzi się również cheddar lub gouda. Możemy także użyć charakterystycznej dla kuchni greckiej fety. Pamiętajmy jednak, że potrafi być bardzo intensywna w smaku. Uważajmy, żeby nie przesolić wtedy zapiekanki.
- Dobrym pomysłem jest udekorowanie musaki zieleniną, na przykład natką pietruszki, bazylią, szczypiorkiem lub koperkiem.
- Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w przepisie, ziemniaki możemy podgotować w mundurkach, a dopiero potem pokroić w plastry. Nie trzeba ich już wtedy podsmażać w oleju. Można też przyrządzić bakłażan z grilla bez dodatku tłuszczu.
Notka redakcyjna:
Grecka musaka – różne warianty dania
Klasyczny przepis na musakę niewiele zmienił się na przestrzeni lat, ale można go modyfikować na różne sposoby, w zależności od swoich potrzeb i smaków. Co zaskakujące, z receptury można wyrzucić nawet główne składniki dania, czyli bakłażan i mięso mielone. W ramach eksperymentów warto wypróbować następujące warianty:
- Musaka z cukinią – to pomysł dla tych, których onieśmiela mięsisty, gorzkawy bakłażan. Cukinię do zapiekanki możemy grillować lub podpiekać z odrobiną oliwy. Jeśli używamy bardzo dojrzałych warzyw, konieczne może okazać się usunięcie przerośniętych gniazd nasiennych. Pozostałe składniki, czyli ziemniaki, mięso z pomidorami i beszamel, mogą pozostać bez zmian. Cukinia jest dostępna w każdym warzywniaku, szczególnie w sezonie na leczo z kabaczka.
- Musaka wegetariańska – oryginalna grecka zapiekanka zawiera wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę, ale z powodzeniem możemy przyrządzić to danie, całkowicie rezygnując z mięsa lub używając białkowego zamiennika. W tej roli świetnie sprawdzi się soczewica, ciecierzyca i fasola czerwona, a także tofu lub tempeh. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie musaki warzywnej – nie tylko z bakłażanem i ziemniakami, ale również z pieczarkami, papryką i kukurydzą.
- Dietetyczna grecka zapiekanka – ograniczacie liczbę kalorii w jadłospisie, a uwielbiacie śródziemnomorską kuchnię? Żaden problem. Jeśli tradycyjna musaka z bakłażanem i ziemniakami nie mieści się w dziennym bilansie kalorycznym, wieprzowinę można zastąpić mięsem z indyka. Warto także pominąć ziemniaki, a oszukany beszamel przyrządzić na bazie chudego mleka i mąki kukurydzianej.
Musaka i inne dania z bakłażanem
Smakoszom oberżyny może nie wystarczyć nawet najlepsza musaka. Przepis na grecką zapiekankę świetnie wykorzystuje smak i strukturę bakłażana, ale to warzywo występuje także w innych, ciekawych recepturach z całego świata. Przedstawiamy niektóre z nich:
- Bakłażan faszerowany mięsem – wygląda niezwykle efektownie i świetnie smakuje. Sprawdzi się nie tylko na sycący obiad, ale także na większe spotkania w gronie znajomych. Bakłażan możemy również faszerować kaszą lub ryżem.
- Makaron z bakłażanem – czyli pasta alla norma. To sycylijskie danie zachwyci Wasze kubki smakowe. Pachnie oliwą, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżą bazylią.
- Ratatouille – nie sposób nie wspomnieć o tej francuskiej potrawie znanej na całym świecie. Bakłażan gości w niej z cukinią, papryką, cebulą, pomidorem i świeżymi ziołami. Kolorowe warzywa z oliwą stanowią świetny dodatek do dań mięsnych.
Jak zrobić dobrą musakę?
Początkujący kucharze, którzy chcą przygotować to danie po raz pierwszy, na pewno zastanawiają się, jak zrobić dobrą musakę. Jaki jest jej sekret? Przede wszystkim trzeba starannie i metodycznie przygotować wszystkie składniki. Oto kilka porad w łatwej do połknięcia pigułce:
- Bakłażan ma charakterystyczną goryczkę, której trzeba się pozbyć przed układaniem warstw zapiekanki. Kiedy posypiemy go solą i odstawimy na kilkanaście minut, zacznie uwalniać sok. Plasterki koniecznie trzeba wypłukać lub osuszyć przed włożeniem ich do piekarnika.
- Uważajmy, żeby zarówno oberżyna, jak i ziemniaki nie nasiąkły nadmiernie tłuszczem podczas obróbki cieplnej. Inaczej uzyskamy nieapetyczne danie ociekające olejem.
- W sezonie letnim warto wykorzystać świeże pomidory. Trzeba je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli są słodkie i soczyste, stworzą pyszny sos do musaki.
- Sos beszamelowy nie jest skomplikowany, ale zrobienie go wymaga nieco cierpliwości. Nie dodawajmy od razu całego mleka, ale też nie wlejmy go zbyt mało, bo płyn bardzo szybko zgęstnieje i nie zdążymy go wymieszać, zanim powstaną grudki. Warto aromatyzować sos cebulą i goździkami.