
Muszelki z tuńczykiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- tuńczyk w sosie własnym: 2 puszki
- makaron muszle (conchiglioni): 300 g
- sok z cytryny: 30 ml
- olej: 15 ml
- majonez: 150 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- kukurydza: 200 g
- konserwowe ogórki: 4 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- czosnek: 1 ząbek
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron muszle: gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie.
krok 2
Farsz: paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i też kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka bez zalewy. Farsz oprószamy pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
krok 3
Podanie: makaronowe muszle napełniamy farszem. Rozkładamy je na okrągłym talerzu, a w środek wstawiamy miseczkę z majonezem wymieszanym z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, kroplą soku z cytryny, solą i pieprzem.

