Musztarda figowa to aromatyczna przyprawa o słodko-ostrym smaku. Doskonale sprawdza się jako dodatek do marynat, sosów i dressingów.
Składniki:
12 fig
200 g cukru trzcinowego
1 szklanka octu
3 łyżki gorczycy rozgniecionej w moździerzu
pieprz i sól
Kroki przygotowania:
Musztarda figowa to pyszna przyprawa, przygotowywana z białej gorczycy i fig. Jest słodka, a jednocześnie lekko pikantna. W kuchni wegetariańskiej świetnie sprawdza się jako dodatek do dressingów i marynat, ale także sos na grilla.
Dodatek do sosów i marynatMusztarda figowa to jeden z rodzajów słodkich musztard. Jest łagodniejsza niż popularna francuska czy dijon. Zawdzięcza to właśnie dodatkowi owoców. W kuchni wegetariańskiej doskonale sprawdzi się jako dodatek do marynaty np. tofu czy seitanu. Dodana do sosu winegret sprawi, że nabierze słodkiego smaku i pięknego koloru.Aromatyczna przyprawaJuż jedna łyżeczka tej wyrazistej w smaku musztardy wystarczy, by wzbogacić danie. Jak większość intensywnych przypraw, jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do słonych przekąsek, np. wegetariańskich szaszłyków – będzie kontrastować z nimi smakowo. Tego typu produkty najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Warto też przed zakupem sprawdzić skład, aby przekonać się, czy musztarda zrobiona jest z prawdziwych owoców i, czy nie zawiera zbędnych konserwantów czy barwników. Ci, którzy lubią przygotowywać przetwory samodzielnie, mogą pokusić się o zrobienie domowej musztardy.Jak zrobić musztardę figową?Musztarda figowa jest prosta w przygotowaniu, ale czasochłonna, podobnie jak większość przetworów. Zawekowaną można przechowywać przez kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu. Otwarty słoiczek najlepiej zużyć w ciągu 2 tygodni i przechowywać go w lodówce.Wykonanie
Zagotowujemy ocet z cukrem. Figi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cukru. Dodajemy gorczycę, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, ciągle mieszając. Przekładamy do wyparzonych słoików i ustawiamy je do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.


