Porady:
- Po wystudzeniu ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi polecamy przechowywać w temperaturze pokojowej – zachowa świeżość przez około 3 dni. Żeby zapobiec jego wysuszeniu, warto owinąć je folią spożywczą lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Do ciasta warto dodać domowe powidła śliwkowe. Są słodkie i esencjonalne, a na dodatek mamy pewność, że nie zawierają żadnych sztucznych składników.
- Przepis na murzynka z powidłami można urozmaicić, dodając do masy łyżeczkę cynamonu lub zmielonej na drobno kawy rozpuszczalnej. Entuzjaści nieco bardziej wyszukanych połączeń smakowych mogą pokusić się o dorzucenie odrobiny sproszkowanej papryki chili, która świetnie przełamuje czekoladowe nuty wypieku.
- Szybkie ciasto z powidłami śliwkowymi polecamy upiec w keksówce o długości około 30 cm, ale równie dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm. Oczywiście można również wykorzystać inne blaszki, należy jednak wtedy pamiętać o odpowiednim dostosowaniu proporcji składników i czasu pieczenia.
- Jak sprawdzić, czy murzynek ze śliwkami jest już upieczony? Wystarczy użyć drewnianego patyczka. Należy wbić go w środek ciasta i zerknąć, czy po wyjęciu jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. W przeciwnym razie należy zostawić je w piekarniku na kolejne 5 minut i powtórzyć test.
- Osoby, które starają się ograniczyć spożycie białego cukru mogą przygotować ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi na bazie ksylitolu lub erytrolu.
- Żeby wzmocnić owocowy smak wypieku, możemy dodać do masy pokrojone na kawałki świeże węgierki lub śliwki w syropie. Możemy nimi także udekorować wierzch murzynka. Ciasto czekoladowe ze śliwkami to świetny pomysł na świętowanie końca lata.
- Jeśli chcemy zrobić deser wegański, możemy przyrządzić wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi i olejem. Jajka należy pominąć, a mleko krowie zamienić na roślinne. Dodatek przetworów owocowych sprawi, że murzynek będzie miękki i apetyczny.
Notka redakcyjna:
Bezglutenowy murzynek z powidłami
Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i kakao można dostosować do wymagań diety bezglutenowej. W tym wypadku należy zastąpić podaną w naszej recepturze mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, owsianej i ziemniaczanej. Inne produkty, które mogą wykorzystać osoby uczulone na gluten, to m.in.:
- mąka gryczana,
- mąka kukurydziana,
- mąka z ciecierzycy,
- mąka kokosowa,
- mąka amarantusowa.
Każda z nich charakteryzuje się różnymi wartościami odżywczymi, profilem smakowym i indeksem glikemicznym. Na przykład mąka gryczana i amarantusowa mają lekko orzechowy aromat. Bezglutenowy murzynek z powidłami może również powstać na bazie gotowej mieszanki do wypieków oznaczonej certyfikatem przekreślonego kłosa. Pamiętajmy też, żeby upewnić się, że zakupione przez nas kakao i soda oczyszczona są pozbawione glutenu.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z powidłami?
Wilgotne, mocno czekoladowe, wypełnione owocowym nadzieniem – słowem idealne. Ciasto czekoladowe z dżemem śliwkowym uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak je udekorować? Najczęściej na jego wierzchu znajduje się polewa na bazie kakao. To jednak nie jedyna opcja. Murzynek z powidłami równie pięknie będzie się prezentował ozdobiony za pomocą takich dodatków jak:
- krem czekoladowy ganache – jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę, a następnie dodać do niej posiekaną czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Całość miesza się do uzyskania jednolitej konsystencji.
- bita śmietana – ta dekoracja szczególnie spodoba się dzieciom. Warto posypać ją wiórkami czekoladowymi lub kakao.
- sos waniliowy – świetnie komponuje się z tradycyjnymi wypiekami, takimi ciasto murzynek, szarlotka i babka. Oferuje niepowtarzalny aromat dzięki zawartości prawdziwej wanilii. Doskonale podkreśla powidła śliwkowe korzennym posmakiem.
Wierzch ciasta czekoladowego z powidłami można także posypać wiórkami kokosowymi. Równie dobrze sprawdzą się rodzynki lub posiekane na drobno i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Ciasto murzynek – inne wersje przygotowania
Murzynek to jeden z najpopularniejszy wypieków w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która choć raz go nie spróbowała. Nic dziwnego – jego smak jest wyśmienity, a przygotowanie bardzo proste. Od czasu do czasu warto jednak pokusić się o przyrządzenie go w bardziej wyszukanej wersji. Szczególnie polecamy spróbować murzynka z jabłkami – jeśli dodamy do masy także odrobinę cynamonu, całość wyjdzie fantastycznie.
Domorosłym cukiernikom ceniącym prostotę w kuchni polecamy murzynek z dżemem. Jaki smak przetworów wybrać? Może być to konfitura brzoskwiniowa, morelowa lub agrestowa, a także przyjemnie kwaskowy dżem z czerwonej porzeczki. W zależności od przepisu dodaje się go bezpośrednio do masy lub rozsmarowuje na upieczonym i przekrojonym cieście.
Ciekawą wersją ciasta jest murzynek z serem. Poza standardowymi składnikami do jego przygotowania potrzebujemy półtłustego twarogu. Należy go dokładnie rozetrzeć z masłem, cukrem, jajkiem i budyniem śmietankowym. Powstałą w ten sposób serową mieszankę wykłada się na masę czekoladową.