Wkrótce Tłusty Czwartek, nie zapomnij zjeść przynajmniej jednego pączka! :)
Składniki:
1 kg mąki
100 g świeżych drożdży
6-8 żółtek
1 jajko
100 g masła
100 g cukru
2 szklanki mleka (letnie)
szczypta soli
100 ml rumu lub wódki
3 łyżki domowego cukru waniliowego
kilka kropel aromatu rumowego
konfitura różana
cukier puder
woda
kandyzowana skórka pomarańczowa
olej lub smalec
Kroki przygotowania:
Kilka godzin przed rozpoczęciem robienia pączków warto zadbać
aby wszystkie składniki miały tą samą
temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia
aby ją dobrze napowietrzyć.
Drożdże kruszymy
dodajemy do nich łyżkę cukru
kilka łyżek mąki i zalewamy szklanką mleka. Dokładnie mieszamy
zostawiamy pod przykryciem
aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajko
żółtka
cukier i szczyptę soli ucieramy.
Teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn
jajka
mleko
alkohol
aromat. Wyrabiamy lekko i dodajemy masło.
Ciasto dokładnie wyrabiamy
przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość
możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości.
Następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypanym mąką
aby ponownie wyrosły (czytałam
w miesięczniku Moje Gotowanie
że ten krok można pominąć
jednak jestem tradycjonalistką i wolę go pozostawić :) ). Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany
sprawdzamy poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta (lub kawałka surowego ziemniaka). Jeśli wypłynie i się zrumieni - tłuszcz jest gotowy.
Pączki smażymy z obu stron
na rumiano.
Kiedy ostygną
nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania.
Możemy je posypać cukrem pudrem
ja jednak zdecydowanie wolę lukier
więc z cukru pudru i wody ucieramy lukier i polewamy nim nasze pączki. Na wierzchu posypujemy je skórką pomarańczową.
A jak wygląda idealny pączek? Ma jasną obręcz :)
Smacznego!
Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.
1 z 1

najlepsze_domowe_paczki
Najlepsze domowe pączki


