
Najprostsza tarta jagodowa
- masło: 150 g
- cukier puder: 60 g
- cukier waniliowy: 8 g
- skórka z cytryny: 1 szt.
- mąka pszenna: 200 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- jagody: 260 g
- cukier żelujący: 50 g
- trawa cytrynowa: 10 g
- sok z cytryny: 30 ml
- mąka ziemniaczana: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na tatrę z jagodami zaczynamy od zmiksowania masła i obu rodzajów cukru, na puch, a następnie dodajemy do niego skórkę z cytryny i olejek cytrynowy. Całość miksujemy i nie przerywając tej czynności, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna nam powstać kruszonka.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu tarty jest wysypanie połowy naszej „kruszonki” na dno okrągłej blaszki do tarty o średnicy 20 cm. Pozostałą część rozsypujemy na tacy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

iStock krok 2
Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia do naszej tarty jagodowej – jagody wsypujemy do garnka, dodajemy cukier żelujący, potłuczoną trawę cytrynową i sok z cytryny. Całość zagotowujemy. Między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do gotujących się jagód. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z palnika. Gdy nasze nadzienie przestygnie, wyjmujemy trawę cytrynową.
Zapieczony spód tarty jagodowej chłodzimy, wkładamy na niego jagodowy farsz i posypujemy resztą kruszonki. Całość pieczemy przez 10-145 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

iStock

