Reklama

Naleśniki biszkoptowe to istna rozpusta dla podniebienia, szczególnie w tej biszkoptowej, delikatnie piankowej wersji.

Składniki:

4 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 szklanki wody (może być potrzebne więcej albo mniej)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Kroki przygotowania:

1. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do masy jajecznej dajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (pianę dodajemy porcjami!).
2.Na patelni rozgrzewamy olej, naleśniki smażymy z 2 stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie nutella, syrop klonowy i sos truskawkowy :)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama