
Naleśniki dyniowe z solonym toffi z orzechami pekan
- dynia: 250 g
- jajka: 160 g
- masło: 25 g
- maślanka: 125 ml
- mąka pszenna: 200 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- cukier: 30 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal717
- tłuszcz43g
- tłuszcz nasycony21g
- węglowodany68g
- cukry31g
- błonnik4g
- białko12g
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy na większe kawałki, wkładamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości. Potem blendujemy na gładko. Studzimy.
krok 2
Ciasto naleśnikowe: roztapiamy w rondelku 25 g masła. W garnku miksujemy ostudzone puree z dyni razem z jajkami, masłem, cukrem, maślanką, mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odstawiamy na bok.
krok 3
Sos: pekany prażymy w rondlu przez 1-2 minuty, aż będą ciemniejsze. Studzimy i odkładamy na bok. Do rondelka dodajemy masło, cukier, sól i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy gaz, żeby tylko delikatnie bulgotało. Robimy tak do uzyskania lśniącego sosu. Mieszamy z orzechami i odstawiamy.
krok 4
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy kawałek masła i łyżkę oleju. Włączamy piekarnik na 140 stopni Celsjusza. Będziemy w nim chować usmażone naleśniki. Na nagrzaną patelnię nalewamy porcje ciasta wielkości piłki tenisowej. Smażymy na średnim ogniu. Nie dotykamy naleśników, dopóki na powierzchni nie pojawi się kilka bąbelków. Jeśli są, zajrzyjmy pod ich spód. W momencie, gdy naleśniki są złote, przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. Przenosimy upieczone naleśniki na blachę do pieczenia i trzymamy w cieple w piekarniku.
krok 5
Podanie: ciepłe naleśniki układamy na talerzu, układamy na wierzchu lody, smarujemy słodzonym jogurtem lub polewamy sosem toffi z pekanami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

