pikantny farsz z orientalną nutką
Składniki:
FARSZ
podwójna pierś z kurczaka
sól
kumin
świeża czerwona papryka
2 średnie cebule (biała i czerwona)
5 ząbków czosnku
ostra papryka w proszku
3 łyżki oleju
ser żółty
pieprz świeżo mielony
usmażone naleśniki
ostry sos pomidorowy, paprykowy
Kroki przygotowania:
pierś z kurczaka umyć, osączyć i pokroić w drobną kostkę; posypać 1/2 łyżeczką soli i 1 łyżeczką kuminu; wymieszać i odstawić
cebulkę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę
na wysokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę; dodać pół łyżeczki kuminu, ostrą paprykę w proszku (1/2-1 łyżeczka), wymieszać; dodać mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę; smażymy parę minut aż mięsko się zetnie; na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ew ponownie papryką ostrą; dusimy kilka minut; farsz nie może być suchy, musi mieć troszkę sosiku
na usmażone naleśniki sypiemy trochę sera żółtego (startego na tarce), nakładamy farsz i posypujemy ponownie żółtym serem, zawijamy wg upodobania
następnie podsmażamy naleśniki po 1-2 minutce z każdej strony i podajemy ciepłe z sosem pikantnym i suróweczką
1 z 1

nalesniki_na_ostro
Naleśniki na ostro


