
Naleśniki owsiane
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka owsiana: 240 g
- mąka ziemniaczana: 75 g
- woda gazowana: 125 ml
- mleko: 500 ml
- sól: 2 g
- olej: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: składniki użyte do przygotowania naleśników owsianych powinny być w temperaturze pokojowej.
krok 2
Mieszanie: wszystkie produkty: mąkę owsianą, mąkę ziemniaczaną, wodę gazowaną, mleko, sól oraz olej przekładamy do misy i wyrabiamy mikserem albo trzepaczką, do połączenia składników.
krok 3
Smażenie: na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlewamy porcję ciasta. Warstwa powinna mieć ok. 2 mm. Po około 1 minucie przewracamy na drugą stronę i po ok. 30 sekundach naleśnik zdejmujemy z patelni.
krok 4
Podanie: naleśniki owsiane wypełniamy ulubionymi dodatkami.

