Reklama

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej w najprostszym przepisie - elastyczne, pyszne, ekspresowe do przygotowania. Takie fit naleśniki to propozycja na śniadanie lub obiad. Można dobrać do nich zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto na naleśniki: do miski przesiewamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, wlewamy mleko i wodę. Miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy jajka i dodać olej. Miksujemy ponownie na jednolitą masę.

  • krok 2

    Smażenie: naleśniki smażymy partiami na rozgrzanej patelni bez dodatki tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę, gdy naleśnik będzie dobrze usmażony, w przeciwnym razie porwie się.

Porady:

  • do czasu przygotowania należy doliczyć czas, kiedy ciasto na naleśniki "odpoczywa".
  • naleśniki z mąki pełnoziarnistej pasują zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia
  • możemy użyć wody mineralnej lub wody gazowanej - ta druga sprawi, że naleśniki będą jeszcze lepsze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama