
Naleśniki po meksykańsku
- mleko: l
- mąka pszenna: kg
- jajka: 3 szt.
- sól: 2 szczypty
- mięso mielone: kg
- kukurydza konserwowa: 1 puszka
- pieczarki: 5 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- fasola czerwona: 1 puszka
- cebula: 2 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki po meksykańsku – przepis:
Na początku pół litra mleka, pół kilo mąki pszennej, trzy jaja i szczyptę soli miksujemy na ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
krok 2
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie tłuszczu na patelni i smażenie mielonego mięsa. Po 15 minutach należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wcześniej na maśle należy zeszklić cebulę (w krążkach)oraz podsmażyć pieczarki i wszystko dodać do mięsa mielonego.

krok 3
Następnie farsz meksykański do naleśników doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na gotowe naleśniki po meksykańsku nakładamy farsz. Następnie naleśniki meksykańskie zawijamy jak krokiety albo w dowolny ulubiony sposób. Na koniec naleśniki po meksykańsku podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.


