Ciasto na naleśniki
- mąka pszenna: 160 g
- mleko: 230 ml
- woda gazowana: 60 ml
- jajka: 2 szt.
- olej: 45 ml
- sól: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy składniki na klasyczne ciasto na naleśniki. Wyjmujemy mleko i jajka z lodówki co najmniej 15 minut przed rozpoczęciem pracy, żeby zyskały temperaturę pokojową. Przesiewamy mąkę pszenną przez drobne sitko, żeby w cieście nie utworzyły się nieestetyczne grudki. Wbijamy jajka do dużej miski. Roztrzepujemy je z wodą (najlepiej gazowaną, żeby naleśniki były puszyste) i mlekiem (osoby nietolerujące laktozy mogą wykorzystać dowolny zamiennik, na przykład napój owsiany).

Ewa Niepytalska krok 2
Partiami dodajemy do płynnych składników mąkę ze szczyptą soli. Dolewamy olej (można wykorzystać też rozpuszczone i przestudzone masło). Mieszamy rózgą kuchenną, aż otrzymamy idealne ciasto na naleśniki do krokietów (i nie tylko) – powinno być dosyć rzadkie, lejące się. Po odstaniu jeszcze odrobinę zgęstnieje, więc nie dodawajmy do niego zbyt dużo mąki. Jeśli zależy nam na czasie i nie chcemy przygotowywać ciasta ręcznie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać mikser. Nie ustawiajmy jednak zbyt dużych obrotów, inaczej masa się spieni.

Ewa Niepytalska krok 3
Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Możemy przykryć miskę bawełnianą ściereczką. Przygotowujemy chochelkę, którą będziemy nalewać masę na patelnię. Sprawdzi się też dzbanek z miarką lub dowolne naczynie z dzióbkiem.

Ewa Niepytalska krok 4
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej przeznaczoną do smażenia naleśników – z nieprzywierającą powierzchnią i niskimi krawędziami. Możemy posmarować ją olejem, używając ręcznika papierowego lub pędzelka cukierniczego. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ dodaliśmy już tłuszcz do ciasta. Patelnia nie powinna być zbyt zimna, inaczej masa będzie do niej przywierać, ale nie może być też za bardzo rozgrzana – potrzebujemy kilka sekund, żeby rozprowadzić ciasto, zanim zacznie się ścinać.

Ewa Niepytalska krok 5
Wlewamy ciasto naleśnikowe na środek patelni. Poruszamy nią dookoła, żeby dno równomiernie pokryło się cienką warstwą masy. Czekamy, aż krawędzie zaczną odchodzić od powierzchni patelni, po czym przekręcamy naleśnik, podrzucając go lub używając szerokiej łopatki. Zdejmujemy go po 30 sekundach. Powinien być lekko rumiany z obu stron. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy całe ciasto. Wyjdzie nam około 15 szt. o średnicy 24 cm. Jeśli wykorzystujemy klasyczny przepis na naleśniki do zrobienia krokietów, układajmy placki jeden na drugim lub przykryjmy je ściereczką. Dzięki temu zmiękną i będą elastyczne. Łatwiej będzie zawinąć w nich farsz.

Ewa Niepytalska krok 6
Podajemy naleśniki według gustu – na słono lub na słodko. Możemy posmarować je ulubionymi przetworami lub wypełnić mięsnym farszem (sprawdźcie nasze naleśniki gyros). Polecamy także serwowanie ich z lekkim, warzywnym nadzieniem, na przykład szpinakowym. Cienkie placki da się zawijać na różne sposoby. Często przyjmują w naszych domach formę kieszonki, rożka, sakiewki lub rulonu. Możemy przechowywać je w lodówce lub zamrażarce. Warto wtedy przełożyć je pergaminem, żeby nie sklejały się ze sobą.

Ewa Niepytalska


