Porady:
- Jeśli w trakcie smażenia ciasta, farsz zdąży przestygnąć, gotowe naleśniki z kurkami (po zawinięciu) można dodatkowo podgrzać na patelni.
- Podany w przepisie parmezan, można zastąpić włoskim serem grana padano. Do przygotowania farszu do naleśników na słono, równie dobrze sprawdzi się mozzarella, cheddar czy popularna gouda.
- Jeśli planujecie przyrządzić danie w większej porcji (na dwa dni), usmażone naleśniki oraz sos przechowujcie osobno. Dzięki temu, po odgrzaniu, całość dalej będzie świetnie smakować.
- Masło, potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki z kurkami i serem, można zastąpić olejem rzepakowym lub jakościową oliwą z oliwek.
- Gotowe ciasto na naleśniki na wytrawnie powinno mieć konsystencję zbliżoną do śmietany. Jeśli wyjdzie za płynne, należy dodać do niego więcej mąki pszennej. Z kolei, jeśli będzie zbyt gęste, można rozrzedzić je przy pomocy wody gazowanej.
- Smak farszu z kurek można urozmaicić, dodając do niego szpinak lub por. Polecamy spróbować także naleśników z kurkami i kurczakiem.
Notka redakcyjna:
Naleśniki z kurkami – inne wersje przygotowania
Przepis na naleśniki z kurkami z łatwością można dostosować do wymagań diety bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mąką ryżową, owsianą, gryczaną lub kukurydzianą. Można w tym celu sięgnąć także po gotowe miksy oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa. Są one dostępne w większości hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością.
Naleśniki z kurkami i serem można też przyrządzić w wersji wegańskiej. W tym wypadku ciasto należy przygotować bez dodatku mleka i jajek. Najlepiej zrobić je na bazie sprawdzonej mieszanki mąki (400 g), napoju roślinnego (250 ml), wody gazowanej (125 ml), oleju (20 g), oraz szczypty soli. Śmietanę, potrzebną do przygotowania farszu kurkowego, można zastąpić przy pomocy gęstej części mleczka kokosowego lub śmietanki roślinnej. Z kolei zamiast parmezanu, można użyć wegańskiego sera na bazie orzechów nerkowca.
Jak zrobić idealne naleśniki wytrawne?
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w kuchni. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach, by całość wyszła perfekcyjnie. Wybierając mąkę pszenną najlepiej sięgać po typ 450, 500 lub 550. Przed dodaniem do masy, mleko oraz jajka polecamy ogrzać do temperatury pokojowej. Sekretem udanego ciasta jest też woda gazowana, która nadaje plackom odpowiedniej konsystencji.
Ciasto naleśnikowe można mieszać ręcznie lub miksować przy użyciu blendera. W drugim przypadku należy jednak nastawić urządzenie na niskie obroty. W przeciwnym razie masa może zacząć się pienić. Po przygotowaniu, warto też odłożyć je na bok na około 30 minut. Dzięki temu jego konsystencja stanie się nieco gęstsza.
Zastanawiacie się, jak długo smażyć naleśniki? W przypadku cienkich placków, powinno to zająć około półtorej minuty – 60 sekund na pierwszą stronę i 30 na drugą. Smażenie ułatwi specjalna (najlepiej ceramiczna) patelnia do naleśników. Umożliwia ona wysmażenie cienkich naleśników nawet na bardzo niewielkiej ilości oleju lub bez jego dodatku. Ułatwia także podważanie i obracanie placków.