Reklama

Smaczne, nietypowe nadzienie potrafi zupełnie odmienić zwykłe naleśniki - dziś jemy wytrawne!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.

  • krok 2

    Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • krok 3

    Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

  • krok 4

    Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama