
Naleśniki sezamowe ze szczypiorkiem i warzywami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sezam: 80 g
- jajka: 4 szt.
- mleko: 400 ml
- serek śmietankowy: 200 g
- mąka orkiszowa: 150 g
- szczypiorek: 40 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- zielona papryka: 1 szt.
- czerwona papryka: 2 szt.
- marchewka: 4 szt.
- kiełki fasoli mung: 30 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- cukier: 3 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- sok z cytryny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.
krok 2
Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
krok 3
Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
krok 4
Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu.

