Reklama

Naleśniki z ciecierzycy z hummusem to świetny przepis na lekki lunch. Te cienkie placki znane są jako socca (w kuchni francuskiej) lub farinata (we Włoszech). Składają się wyłącznie z mąki besan i wody, nie zawierają glutenu. Można podawać je z różnymi dodatkami, a my postawiliśmy na bliskowschodnie smaki – pastę z ciecierzycy oraz cebulę marynowaną w soku z cytryny. Kompozycję dopełniają pomidory, sałata i kolendra. Poznajcie przepis na naleśniki socca z hummusem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal408
  • tłuszcz21g
  • tłuszcz nasycony0.5g
  • węglowodany35g
  • cukry9g
  • błonnik10g
  • białko14g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto na naleśniki: łączymy mąkę ze 180 ml wody. Mieszamy rózgą do całkowitego połączenia składników. Jeśli mamy czas, przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 30 minut, żeby masa napęczniała.

  • krok 2

    Przygotowanie dodatków: obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w piórka i wkładamy do miseczki. Polewamy ją sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Pomidory kroimy w ósemki. Myjemy i osuszamy kolendrę oraz sałatę (na przykład rzymską lub lodową, ale możemy wykorzystać także dowolne zielone liście, takie jak szpinak, rukola, cykoria lub mizuna).

  • krok 3

    Smażenie: rozgrzewamy łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu. Wlewamy połowę ciasta na naleśniki z mąki z ciecierzycy. Rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy przez około 6 minut, aż stężeje i krawędzie z łatwością będą odchodzić od patelni. Odwracamy placek za pomocą szpatułki i smażymy go jeszcze przez 4–6 minut, żeby stał się chrupiący. Zdejmujemy go i wkładamy do szuflady grzewczej pod piekarnikiem. Przyrządzamy drugi naleśnik z pozostałego ciasta.

  • krok 4

    Podanie: rozsmarowujemy pastę z ciecierzycy na środku każdego placka. Układamy na niej cząstki pomidorów i zamarynowaną w soku cytrynowym cebulkę. Dekorujemy świeżą kolendrą i wybranymi liśćmi sałat. Składamy gotowe naleśniki z ciecierzycy z hummusem na pół. Podajemy od razu.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama