
Naleśniki z ciecierzycy z hummusem
- mąka z ciecierzycy: 75 g
- olej rzepakowy: 2 łyżeczki
- czerwona cebula: 1 szt.
- cytryna: 0.5 szt.
- hummus: 4 łyżki stołowe
- pomidor: 2 szt.
- kolendra: 3 gałązki
- sałata: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal408
- tłuszcz21g
- tłuszcz nasycony0.5g
- węglowodany35g
- cukry9g
- błonnik10g
- białko14g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na naleśniki: łączymy mąkę ze 180 ml wody. Mieszamy rózgą do całkowitego połączenia składników. Jeśli mamy czas, przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 30 minut, żeby masa napęczniała.
krok 2
Przygotowanie dodatków: obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w piórka i wkładamy do miseczki. Polewamy ją sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Pomidory kroimy w ósemki. Myjemy i osuszamy kolendrę oraz sałatę (na przykład rzymską lub lodową, ale możemy wykorzystać także dowolne zielone liście, takie jak szpinak, rukola, cykoria lub mizuna).
krok 3
Smażenie: rozgrzewamy łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu. Wlewamy połowę ciasta na naleśniki z mąki z ciecierzycy. Rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy przez około 6 minut, aż stężeje i krawędzie z łatwością będą odchodzić od patelni. Odwracamy placek za pomocą szpatułki i smażymy go jeszcze przez 4–6 minut, żeby stał się chrupiący. Zdejmujemy go i wkładamy do szuflady grzewczej pod piekarnikiem. Przyrządzamy drugi naleśnik z pozostałego ciasta.
krok 4
Podanie: rozsmarowujemy pastę z ciecierzycy na środku każdego placka. Układamy na niej cząstki pomidorów i zamarynowaną w soku cytrynowym cebulkę. Dekorujemy świeżą kolendrą i wybranymi liśćmi sałat. Składamy gotowe naleśniki z ciecierzycy z hummusem na pół. Podajemy od razu.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

