
Naleśniki w formie sufletu
- chili: 3 g
- twaróg: 500 g
- tymianek: 0.5 pęczka
- skórka z cytryny: 10 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- sól: 9 g
- śmietana 18%: 180 g
- olej: 30 ml
- mąka: 200 g
- mleko: 375 ml
- masło: 25 g
- jajka: 7 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki: 3 jajka, mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli miksujemy z dodawaną porcjami przesianą mąką i 1 i 1/2 szklanki wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy na 30 min. Na patelni nasmarowanej olejem lub słoniną smażymy naleśniki.
krok 2
Nadzienie: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Twaróg ucieramy z żółtkami, skórką cytrynową, 3/4 posiekanego tymianku i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
krok 3
Masa sufletowa: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.
krok 4
Pieczenie: okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem. Dno wykładamy kilkoma pustymi naleśnikami. Pozostałe naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Każdy przecinamy na cztery równe części. Ustawiamy pionowo w formie. Zalewamy masą sufletową i pieczemy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, posypane resztą tymianku.

