Reklama

Naleśniki w formie nieco bardziej wyrafinowanej niż zwykle, zapiekane jak suflet.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Naleśniki: 3 jajka, mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli miksujemy z dodawaną porcjami przesianą mąką i 1 i 1/2 szklanki wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy na 30 min. Na patelni nasmarowanej olejem lub słoniną smażymy naleśniki.

  • krok 2

    Nadzienie: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Twaróg ucieramy z żółtkami, skórką cytrynową, 3/4 posiekanego tymianku i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

  • krok 3

    Masa sufletowa: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.

  • krok 4

    Pieczenie: okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem. Dno wykładamy kilkoma pustymi naleśnikami. Pozostałe naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Każdy przecinamy na cztery równe części. Ustawiamy pionowo w formie. Zalewamy masą sufletową i pieczemy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, posypane resztą tymianku.

Porady:

Do nadzienia: do delikatnego serka twarogowego możemy dodać cienko pokrojonego łososia surowego lub wędzonego, a wtedy zamiast tymianku – drobno posiekany koperek.

Zobacz też: naleśniki z wiśniami i czekoladą

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama