
Naleśniki z awokado i jajkiem
- mleko: 500 ml
- jajka: 2 szt.
- mąka: 300 g
- sól: 3 g
- olej: 45 ml
- awokado: 1 szt.
- brokuły: 0.5 szt.
- jajka: 12 szt.
- cebula dymka: 2 szt.
- ogórek: 1 szt.
- gorgonzola: 200 g
- szynka: 12 plasterków
- rukola: 30 g
- roszponka: 30 g
- szpinak: 30 g
- kiełki rzodkiewki: 30 g
- kiełki słonecznika: 30 g
- pieprz czarny: 3 g
- szczypiorek: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy patelnię, muskamy olejem i smażymy 12 naleśników, które odkładamy pod przykryciem np. z folii aluminiowej, aby nie wyschły im brzegi.
krok 2
Do farszu: awokado obieramy i kroimy w słupki. Brokuł (można go zblanszować) ścieramy na drobnych oczkach. Jajka obieramy – 6 ścieramy, 6 przecinamy na pół i odkładamy.
krok 3
Dymki ze szczypiorem kroimy na mniejsze kawałki, obrany ogórek – w słupki. Bierzemy naleśniki i każdy smarujemy cienko majonezem, posypujemy po trochu pokruszonego sera, kładziemy plaster szynki i znowu smarujemy cienko majonezem.
krok 4
Teraz kładziemy zieleninę: liście, kiełki, dymki, posypujemy brokułami i jajkami, kładziemy kawałki ogórka i awokado, oprószamy pieprzem. Zwijamy – ciaśniej z jednego końca, aby powstały rożki (ten koniec można podwinąć pod spód i spiąć wykałaczką). Z szerszych końców nakładamy suto majonezu i wykańczamy połówką jajka, żółtkiem do przodu. Naleśniki układamy na półmisku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

