Reklama

Naleśniki z awokado i jajkiem to niezwykle efektowne danie. Chrupiąca zielenina i aksamitne żółtko zadowoli wielu smakoszy. Naleśniki z awokado i jajkiem to propozycja na wyjątkowe spotkania.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy patelnię, muskamy olejem i smażymy 12 naleśników, które odkładamy pod przykryciem np. z folii aluminiowej, aby nie wyschły im brzegi.

  • krok 2

    Do farszu: awokado obieramy i kroimy w słupki. Brokuł (można go zblanszować) ścieramy na drobnych oczkach. Jajka obieramy – 6 ścieramy, 6 przecinamy na pół i odkładamy.

  • krok 3

    Dymki ze szczypiorem kroimy na mniejsze kawałki, obrany ogórek – w słupki. Bierzemy naleśniki i każdy smarujemy cienko majonezem, posypujemy po trochu pokruszonego sera, kładziemy plaster szynki i znowu smarujemy cienko majonezem.

  • krok 4

    Teraz kładziemy zieleninę: liście, kiełki, dymki, posypujemy brokułami i jajkami, kładziemy kawałki ogórka i awokado, oprószamy pieprzem. Zwijamy – ciaśniej z jednego końca, aby powstały rożki (ten koniec można podwinąć pod spód i spiąć wykałaczką). Z szerszych końców nakładamy suto majonezu i wykańczamy połówką jajka, żółtkiem do przodu. Naleśniki układamy na półmisku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady:

Zobacz także: sernik na zimno - jak pascha

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama