Porady:
- Gorące naleśniki układamy jeden na drugim lub przykrywamy pergaminem. Dzięki temu będą elastyczne i nie będą się kruszyć podczas zawijania.
- Żeby naleśniki z borówkami amerykańskimi były lekkie i puszyste, warto dodać do ciasta wodę gazowaną lub szczyptę proszku do pieczenia.
- Jak zrobić borówki do naleśników? Możemy podać je na surowo lub zrobić z nich frużelinę. W tym celu należy je podgrzać z cukrem. Kiedy rozpadną się i puszczą sok, zagęszczamy je za pomocą mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Ciekawy deser lub atrakcyjne śniadanie powstaną, jeśli dodamy gładki mus z borówek od ciasta na naleśniki. Zabarwimy je w ten sposób na fioletowo.
- Naleśniki na słodko z owocami leśnymi cudownie wypełni także domowy dżem z borówek. Można również wykorzystać inne przetwory, które akurat mamy w spiżarni, takie jak konfitura z malin lub jeżyn.
- Osoby uczulone na gluten mogą zrobić naleśniki na bazie mąki owsianej, ryżowej lub migdałowej.
- Farsz na naleśniki z borówkami i serem najlepiej zrobić na bazie twarogu półtłustego. Można zmielić go samodzielnie, wykorzystać gotowy produkt z wiaderka lub po prostu starannie rozgnieść do widelcem.
- Polecamy dodać do nadzienia serowego cukier waniliowy własnej roboty. Żeby go zrobić, wystarczy wymieszać kryształki lub puder z ziarenkami świeżo wydobytymi z zasuszonych lasek. Taki cukier nabierze aromatu po kilku dniach. Warto zrobić go więcej, bo przyda się do różnych wypieków i deserów.
- Jeśli zależy nam, żeby podać potrawę na ciepło, możemy zrobić naleśniki zapiekane z serem i borówkami. Składamy je tak samo jak w powyższym przepisie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Można podzielić ja na krótsze ruloniki i zapiec pionowo w kokilkach. To ciekawy pomysł na pojedynczą porcję deseru. Polejmy je przed podaniem solonym karmelem lub czekoladą.
- W pełni lata, czyli sezonie na czernice prosto z lasu, warto przyrządzić naleśniki z jagodami – z nadzieniem z serka homogenizowanego i świeżych owoców.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić nadzienie do naleśników z borówkami?
Szybkie naleśniki z borówkami amerykańskimi można wypełnić nawet samymi owocami – najlepiej duszonymi z przyprawami korzennymi. Na wyższy poziom smaku wyniesie je jednak farsz na bazie twarogu, zwłaszcza jeśli wzbogacimy go białą czekoladą i wanilią. Nadzienie może też przybrać niego inne formy. Warto wypróbować między innymi:
- naleśniki z borówkami i bitą śmietaną – to świetny pomysł na dekadenckie śniadanie na specjalne okazje. Można je na przykład podać jubilatowi do łóżka w ramach urodzinowej niespodzianki. Śmietanę kremówkę wystarczy ubić z cukrem pudrem na sztywny krem, połączyć z owocami i rozsmarować na cienkich plackach.
- naleśniki z borówkami i mascarpone – włoski serek z powodzeniem zastąpi polski twaróg. Pamiętajmy jednak, że zawiera więcej tłuszczu, więc nie należy używać go zbyt dużo. Można dodać do niego szczyptę cynamonu, dżem z jagód, listki mięty, rodzynki lub świeżo otartą skórkę pomarańczy.
- naleśniki z borówkami i bananami – oba owoce mogą wystąpić w przeróżnych konfiguracjach. Można je po prostu pokroić i ułożyć na serowym nadzieniu lub przyrządzić z nich kremowy sos. Borówki da się też łączyć z innymi owocami, na przykład malinami, brzoskwiniami lub jabłkami.
Czym można przełożyć naleśniki na słodko?
Jeśli zastanawiacie się, z jakimi owocami naleśniki smakują najlepiej, nie musicie długo szukać odpowiedzi. Cienkie placuszki są niezwykle uniwersalne i można je wypełnić dowolnymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno owoce sezonowe – maliny, jeżyny, porzeczki lub czereśnie – jak i produkty dostępne przez cały rok, na przykład gruszki, ananasy lub banany. Niekwestionowanymi faworytami czerwcowych obiadów są naleśniki z truskawkami, ale słodkie ruloniki można wypełniać też przez cały rok różnymi domowymi przetworami. Świetnie sprawdzą się w tym celu przeciery, musy, konfitury, dżemy oraz owoce z kompotu lub w słodkim syropie. Doskonałym pomysłem są naleśniki z jabłkami prażonymi z cynamonem. Do przełożenia lekkich placków można wykorzystać serek homogenizowany lub kanapkowy, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, budyń lub ricottę. Możliwości jest tak dużo, na ile wystarczy nam wyobraźni.