
Naleśniki z brokułami
Sposób przygotowania
krok 1
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mąkę, jajka, szklankę mleka, dwie łyżki oleju i szczyptę soli dokładnie miksujemy. Rozrobione ciasto odstawiamy na 20 do 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki.

krok 2
Następnie myjemy brokuła pod bieżącą wodą i dzielimy na różyczki. Gotujemy je przez 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Różyczki odsączamy i w misce rozcieramy widelcem.

krok 3
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i szatkujemy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki razem z posiekaną cebulą. Następnie usmażone pieczarki mieszamy z roztartymi brokułami, śmietaną i serem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym farszem smarujemy naleśniki, składamy je w koperty i smażymy na maśle, aż się zarumienią.

krok 4
Okrasa: Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni, aż będzie chrupiący. Gotowymi skwarkami i tłuszczem polej naleśniki.


