
Naleśniki z jabłkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 2 szklanki
- mleko: 1.5 szklanki
- woda gazowana: 0.5 szklanki
- jajka: 2 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- jabłka: 500 g
- cynamon: 2 łyżki stołowe
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal0
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki z jabłkami - przepis:
Przesianą mą pszenną wraz z proszkiem do pieczenia łączymy z mlekiem, wodą gazowaną, jajkami, olejem i szczyptą soli. Składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki z jabłkami powinno chwilę odstać, aby składniki mogły się przegryźć. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni duże naleśniki.
krok 2
Nadzienie:
Na początek jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Potem posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Owoce wkładamy do garnka i podlewamy około 50 ml wody. Następnie prażymy kilka minut, aż zmiękną. Tak powstałym farszem napełniamy naleśniki. Na koniec naleśniki posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki z jabłkami najlepiej smakują gorące. Smacznego!

