Reklama

Naleśniki z jabłkami to posiłek, który najczęściej podawany jest na deser lub jako słodki obiad dla dzieci. Przepis na naleśniki z jabłkami często zawiera dodatek korzennych przypraw. Obowiązkowym dodatkiem jest cynamon, choć warto zwrócić uwagę na imbir, goździki i ekstrakt waniliowy. Naleśniki z jabłkami i cynamonem to danie, które często spotykało się na szkolnych stołówkach. W tej prostej wersji zachwyci nawet niejadków!

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal0
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Naleśniki z jabłkami - przepis:
    Przesianą mą pszenną wraz z proszkiem do pieczenia łączymy z mlekiem, wodą gazowaną, jajkami, olejem i szczyptą soli. Składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki z jabłkami powinno chwilę odstać, aby składniki mogły się przegryźć. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni duże naleśniki.

  • krok 2

    Nadzienie:
    Na początek jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Potem posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Owoce wkładamy do garnka i podlewamy około 50 ml wody. Następnie prażymy kilka minut, aż zmiękną. Tak powstałym farszem napełniamy naleśniki. Na koniec naleśniki posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki z jabłkami najlepiej smakują gorące. Smacznego!

Porady:

Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

Aby usmażyć naleśniki, które łatwo odejdą od patelni, warto sięgnąć po patelnię z nieprzywierającą powłoką. Mogą to być patelnie ceramiczne lub patelnie żeliwne. Aby naleśniki były równomiernie usmażone i można było je łatwo przewracać, można sięgnąć po specjalne patelnie do naleśników. Dzięki nim mamy pewność, że ciasto będzie cienko rozlane po całości, a lekka rączka ułatwi podrzucanie gotowych placków.

Kolejnym patentem na uzyskanie nieprzywierających naleśników jest dodanie do ciasta tłuszczu. Może to być olej roślinny np.: olej słonecznikowy lub olej rzepakowy. Jednak jeżeli chcemy zrobić naleśniki z jabłkami idealne na słodki podwieczorek, to warto sięgnąć po roztopione i wystudzone masło. Dzięki temu naleśniki z jabłkami będą miały wyjątkowy smak i niesamowity aromat.

Notka redakcyjna:

Naleśniki na słodko z jabłkami to także okazja do użycia różnego rodzaju bakalii. Nadzienie warto urozmaicić o posiekane orzechy włoskie, o krem z orzechów laskowych, uprażone migdały, o suszoną żurawinę lub rodzynki. Dodatek pistacji może być równie zaskakujący, co pyszny. Gotowe naleśniki z jabłkami polane sosem ze słonego karmelu będą wyjątkowo odświętnym daniem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama