Naleśniki czekoladowe
- mąka pszenna: 120 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 30 g
- mleko: 300 ml
- cukier: 13 g
- cukier waniliowy: 8 g
- kakao: 16 g
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Suche składniki: do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier biały i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), mieszamy łyżką, np. drewnianą.

Make eat easy krok 2
Mokre składniki: masło roztapiamy, odstawiamy, do ciasta dodajemy lekko ciepłe. Do suchych składników wlewamy mleko, wbijamy jajka.

Make ea easy krok 3
Miksowanie: suche i mokre składniki mieszamy mikserem, aż nie będzie widać żadnych grudek. Potem dokładamy roztopione, lekko ciepłe masło i miksujemy do połączenia składników. Ten dodatek sprawi, że będziemy mogli smażyć naleśniki czekoladowe bez dodawania tłuszczu na patelnię. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut.

Make eat easy krok 4
Smażenie: rozgrzewamy patelnię, bez tłuszczu, bo już mamy masło w cieście. Nabieramy je łyżką do nakładania zupy (wazową). Wlewamy na patelnię i poruszamy nią tak, żeby rozprowadzić ciasto równomiernie. Smażymy z dwóch stron przez około 2 minuty. Gotowe naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.

Make eat easy krok 5
Nadziewanie: ulubiony serek homogenizowany, np. śmietankowy lub waniliowy mieszamy z umytymi i osuszonymi borówkami lub innymi dowolnymi owocami. Zamiast serka możemy zrobić twarożek lub bitą śmietanę. Przekładamy go na lekko ciepłe naleśniki czekoladowe i ostrożnie rolujemy.

Make eat easy krok 6
Podawanie: najpierw robimy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej (w miseczce postawionej na garnku, w którym gotuje się woda) lub w mikrofalówce. Do roztopionej czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Naleśniki czekoladowe ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy świeżymi owocami.

Make eat easy


