Reklama

Naleśniki czekoladowe to świetna odmiana od tradycyjnej wersji. Są pyszne, szczególnie uwielbiane przez dzieci i zaskakująco proste do zrobienia. Można jeść je na śniadanie, słodki obiad i podwieczorek. Wystarczy dodać do ciasta na naleśniki kakao i dokładnie wymieszać. Mają brązowy kolor i lekko gorzki, kakaowy aromat. Naleśniki czekoladowe podajemy z serkiem wymieszanym z ulubionymi owocami i oczywiście polane czekoladą.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Suche składniki: do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier biały i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), mieszamy łyżką, np. drewnianą.

    Make eat easy

  • krok 2

    Mokre składniki: masło roztapiamy, odstawiamy, do ciasta dodajemy lekko ciepłe. Do suchych składników wlewamy mleko, wbijamy jajka.

    Make ea easy

  • krok 3

    Miksowanie: suche i mokre składniki mieszamy mikserem, aż nie będzie widać żadnych grudek. Potem dokładamy roztopione, lekko ciepłe masło i miksujemy do połączenia składników. Ten dodatek sprawi, że będziemy mogli smażyć naleśniki czekoladowe bez dodawania tłuszczu na patelnię. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut.

    Make eat easy

  • krok 4

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię, bez tłuszczu, bo już mamy masło w cieście. Nabieramy je łyżką do nakładania zupy (wazową). Wlewamy na patelnię i poruszamy nią tak, żeby rozprowadzić ciasto równomiernie. Smażymy z dwóch stron przez około 2 minuty. Gotowe naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.

    Make eat easy

  • krok 5

    Nadziewanie: ulubiony serek homogenizowany, np. śmietankowy lub waniliowy mieszamy z umytymi i osuszonymi borówkami lub innymi dowolnymi owocami. Zamiast serka możemy zrobić twarożek lub bitą śmietanę. Przekładamy go na lekko ciepłe naleśniki czekoladowe i ostrożnie rolujemy.

    Make eat easy

  • krok 6

    Podawanie: najpierw robimy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej (w miseczce postawionej na garnku, w którym gotuje się woda) lub w mikrofalówce. Do roztopionej czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Naleśniki czekoladowe ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy świeżymi owocami.

    Make eat easy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama