Reklama

Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą to mięciutkie kulki z ciasta naleśnikowego. Są mocno cytrusowe, podkreślone korzenną nutą kardamonu. Przyjemnie puszyste za sprawą maślanki. Pachnące, jeszcze cieplutkie, posypane obficie cukrem pudrem. Świetnie komponują się z domową konfiturą, podane do filiżanki aromatycznej kawy. Koniecznie spróbujcie aaebleskiver – duńskich racuchów z czerwoną pomarańczą, które skradły serca smakoszy na całym świecie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal49
  • tłuszcz2g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany5g
  • cukry1g
  • błonnik0g
  • białko1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pomarańczę (najlepsza będzie odmiana czerwona, sycylijska) myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy z niego sok.

  • krok 2

    W niewielkim rondelku umieszczamy masło, ustawiamy na niskiej mocy palnika i roztapiamy. Gdy będzie płynne, odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 3

    Do większej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy łyżką.

  • krok 4

    Do drugiego naczynia wlewamy maślankę, skórkę i sok z czerwonej pomarańczy oraz roztopione masło. Łączymy je za pomocą rózgi lub miksera. Następnie rozbijamy jajka, białka umieszczamy w osobnej misce, a żółtka dodajemy do mokrych składników i miksujemy do połączenia.

  • krok 5

    Mokre składniki ostrożnie wlewamy do mąki z przyprawami i proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

  • krok 6

    Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu naczynia nie powinny się poruszyć). Następnie wsypujemy cukier puder i ponownie ubijamy.

  • krok 7

    Na końcu do surowego ciasta na pomarańczowe racuchy dodajemy pianę z cukrem (najlepiej w dwóch turach, bardzo delikatnie, żeby zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza).

  • krok 8

    Specjalną patelnię do aebleskiver smarujemy odrobiną masła. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką (ale wyjdą płaskie) lub patelni do pancake'ów (będą nieco grubsze) i usmażyć klasyczne racuszki. Inną opcją jest też forma do robienia orzeszków.

  • krok 9

    Patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy będzie dobrze rozgrzana, do każdego otworu wlewamy po łyżce ciasta i smażymy przez ok. 1 minutę. Następnie za pomocą szpikulca obracamy racuszki o ok. 45’ (z każdego wgłębienia wystawać będzie ćwierć usmażonej kulki ciasta). Dolewamy jeszcze po łyżce masy i smażymy przez kolejną minutę, po czym ponownie odwracamy kulki. Czynność powtarzamy, aż powstaną okrągłe i rumiane pączuszki.

  • krok 10

    Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem będzie także sos owocowy lub np. konfitura brzoskwiniowa.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama