Porady:
- Możemy zrobić naleśniki z mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym. Osobom na diecie redukcyjnej, a jednocześnie dbającym o podaż białka, polecamy przyrządzenie farszu na bazie indyka lub piersi kurczaka.
- Naleśniki wyjdą delikatne i puszyste, jeśli dodamy do nich wodę gazowaną. Nie będą się rwać, gdy połączymy ciasto z niewielką ilością oleju lub rozpuszczonego masła. Świeżo usmażone placki przykryjmy folia aluminiową lub papierem śniadaniowym. Dzięki temu staną po wystygnięciu staną się elastyczne i łatwiej będzie je zawijać w rulony.
- Posypmy nasze naleśniki z farszem mięsnym ulubionym rodzajem sera, który dobrze się rozpuszcza. Może być to sprężysta gouda lub półtwardy cheddar. Sprawdzi się także miękka mozzarella lub twardy parmezan.
- Osoby chore na celiakię lub unikające produktów pszennych mogą przygotować naleśniki owsiane. Do bezglutenowej wersji przepisu można też wykorzystać mąkę ryżową, kukurydzianą, migdałową lub ziemniaczaną. Nie zapomnijmy także o zmodyfikowaniu beszamelu.
- Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym warto udekorować szczypiorkiem, świeżą bazylią, natką pietruszki, gałązkami rozmarynu lub listkami tymianku.
- Kiedy nadejdzie sezon na świeże krajowe pomidory dojrzewające w słońcu, przeciery i produkty z puszki mogą się schować w spiżarni. Mięsiste bawole serce lub odmianę śliwkową należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do farszu. Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym ze świeżymi składnikami są pełne smaku i aromatu. Dobrym pomysłem jest przechowanie smaków lata na zimowe dni i zrobienie domowego przecieru pomidorowego.
- Farsz mięsny do naleśników można wzbogacić wędzonym boczkiem lub pancettą, a także kiełbaską chorizo lub szynką parmeńską. Dzięki takim dodatkom otrzymamy danie we włoskim lub hiszpańskim stylu.
Notka redakcyjna:
Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – dodatki
Pyszne, pożywne i mocno pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym i serem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, na co dzień i od święta. Zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu, chociaż mnogość składników może zmylić. Przywodzą na myśl włoską ucztę, ponieważ składają się z elementów typowych dla lasagne bolognese – nadzienia z wieprzowiny lub wołowiny, sosu pomidorowego i beszamelu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby je nieco zmodyfikować. Farsz do naleśników z mięsem mielonym można urozmaicić takimi dodatkami jak:
- pieczarki – usmażone na złocisty kolor na maśle świetnie wpasowują się w treściwy mięsny farsz. Jesienią możemy wykorzystać grzyby leśne, takie jak podgrzybki, borowiki lub rydze.
- ryż – to niezwykle sycąca propozycja, która da nam zastrzyk energii do końca dnia. Jeden taki naleśnik, który ma w sobie wszystkie makroskładniki, można zabrać ze sobą do pracy na pożywny lunch. Farsz można wzbogacić przyprawą garam masala lub sosem worcestershire.
- warzywa – na przykład marchewka, szpinak, brokuł, cukinia. Jeśli brakuje nam czasu na przygotowanie świeżych składników, możemy wykorzystać gotową, mrożoną mieszankę. Nie zapomnijmy o przyprawach – zielone warzywa idą w parze z ziołami prowansalskimi.
- fasola i kukurydza – to składniki, dzięki którym powstaną naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym. Taki farsz warto wzbogacić wyrazistymi przyprawami – pikantną papryczką i kminem rzymskim.
Z czego zrobić farsz do naleśników?
Naleśniki faszerowane mięsem mielonym posmakują miłośnikom treściwych, sycących dań obiadowych podanych w atrakcyjnej, kompaktowej formie. Zapiekane ruloniki można przyrządzić też w wersji wegetariańskiej lub wypełniać dowolnym, ulubionym nadzieniem. Polecamy na przykład:
- naleśniki z cukinią – to proste, ale efektowne danie. Do farszu warto dodać twaróg i szynkę, a ciasto naleśnikowe będzie puszyste i pyszne, jeśli zrobimy je na bazie piwa. W kompozycji nie może zabraknąć świeżych ziół, na przykład koperku.
- naleśniki z kurkami – coś dla miłośników leśnych grzybów. Świetnie smakują jesienią, kiedy przynosimy do domu naręcze świeżych zbiorów. Proste naleśniki wypełnia śmietanowe nadzienie podlane białym winem i tarty parmezan.
- naleśniki ze szpinakiem zapiekane – niezwykle kusząca propozycja, która nie zawiera mięsa. Farsz składa się z zielonych liści podsmażonych z czosnkiem na maśle oraz kremowego serka śmietankowego. Apetyczne ruloniki polewa się sosem pomidorowym i zapieka z mozzarellą.
- naleśniki z parówką – opcja dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni i dla niejadków. Ruloniki wypełniają gotowe kiełbaski i ser żółty. Można je posypać parmezanem i zapiec w naczyniu żaroodpornym.