
Gruszki w sosie waniliowym
- gruszki: 600 g
- cukier: 200 g
- cukier waniliowy: 24 g
- mleko: 190 ml
- śmietana 30%: 30 ml
- orzechy włoskie: 5 g
- żółtko: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gruszki: obieramy ze skórki i każdą z nich kroimy na pół. Układamy po dwie połówki na każdym talerzyku.
krok 2
Orzechy: kroimy na desce na drobne kawałeczki – można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni lub z dodatkiem miodu. Ale możemy też całkowicie pominąć ten składnik.
krok 3
Sos: jajka myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wrzucamy do niewielkiego garnuszka i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Potem bierzemy drugi garnek, niewielkich rozmiarów i zagotowujemy w nim mleko oraz śmietanę. Wlewamy żółtka ostrożnie i powoli, zmniejszając przy tym gaz. Mieszamy energicznie do powstania gładkiej masy. Odstawiamy sos na bok i studzimy.
krok 4
Podanie: owoce układamy na talerzu i polewamy je sosem. Dekorujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Gruszki w syropie waniliowym możemy też posypać cynamonem i dodać kleks śmietany.

