
Naleśniki z grzybami leśnymi
- podgrzybki: 500 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 500 ml
- ser żółty: 150 g
- mąka: 400 g
- suszone pomidory: 10 g
- kurkuma: 4 g
- czosnek niedźwiedzi: 20 g
- masło: 20 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- bułka tarta: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto naleśnikowe: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, sól i kurkumę – miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy naleśniki. Zajmie to około 30 minut. Odkładamy je na talerz i zabieramy się za robienie farszu.
krok 2
Grzyby: płuczemy je na durszlaku pod bieżącą, zimną wodą, kroimy na małe kawałeczki. Wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Solimy. Dusimy do miękkości. Odcedzamy na sitku. Następnie rozgrzewamy na patelni kawałek masła i wrzucamy tam grzyby. Chwilę podsmażamy, a potem dodajemy do nich: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, bazylię. Na końcu posypujemy to startym serem, mieszamy z całością.
krok 3
Formowanie: na usmażone naleśniki nakładamy farsz grzybowy i zwijamy je w rulon.
krok 4
Podanie: naleśniki z grzybami leśnymi możemy obsypać natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Dobrze smakują również z kleksem śmietany.

