Porady:
- Naleśniki z jagodami najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Niezjedzony deser możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
- W wersji bezglutenowej dania, mąkę pszenną zastępujemy ryżową lub gryczaną. Świetnie sprawdzi się również specjalna, gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w supermarkecie.
- Nadzienie najlepiej zrobić na bazie świeżych owoców. Niektórzy dodają również te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Masło z powodzeniem zamienimy na olej kokosowy, rzepakowy lub słonecznikowy. Dodajemy wtedy ok. 2 łyżki wybranego produktu.
- Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się patelnia o średnicy 20-30 cm, wyróżniająca się niskimi brzegami. Ciasto wylewamy za pomocą chochli na cienką warstwę rozgrzanego tłuszczu. Całość smażymy na niskim ogniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że naleśniki się nie przypalą.
- Niektórzy część mleka zastępują wodą gazowaną. Naleśniki odznaczają się wtedy wyjątkowo puszystym oraz delikatnym ciastem. Warto zaznaczyć, że podobny efekt uzyskamy, jeśli ubijemy oddzielnie białka jaj, które na końcu połączymy z resztą składników.
Notka redakcyjna:
Naleśniki z jagodami – z czym możemy je podać?
Naleśniki z jagodami świetnie smakują także bez polewy z białej czekolady. Będą wtedy zawierać nieco mniej kalorii. Ponadto jeśli chcemy, równie dobrze możemy zastąpić ją:
- polewą kakaową – przygotujemy ją na bazie kakao, masła, cukru oraz mleka,
- śmietanką 30% – wystarczy, że ubijemy ją z niewielką ilością cukru pudru na sztywny krem. Naleśniki udekorowane bitą śmietaną, warto dodatkowo posypać świeżymi owocami,
- cukrem pudrem – niektórzy dodatkowo wzbogacają go o mielony cynamon, kardamon lub inne przyprawy korzenne,
- sosem jagodowym – żeby go zrobić, musimy na początku ugotować jagody z sokiem z cytryny oraz cukrem. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę,
- kremem mascarpone – odznacza się wyjątkowo aksamitną konsystencją. Z łatwością wyczarujemy go ze śmietanki, włoskiego serka oraz cukru pudru,
- miodem – to zdrowa i smaczna alternatywa dla polewy. Zamiast miodu możemy również użyć syropu klonowego lub z agawy.
Naleśniki z jagodami – inne warianty
Nadzienie do naleśników z jagodami możemy wykonać w nieco innym wydaniu. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- mus jagodowy – żeby go zrobić należy ubić śmietankę 30% z mascarpone, a następnie połączyć powstały krem z sosem owocowym,
- masa serowa – skrywa w sobie trzykrotnie mielony twarożek wymieszany z cukrem pudrem, żółtkiem oraz śmietaną. Całość możemy wzbogacić również o owoce. Deser w takim wydaniu będzie wyjątkowo sycący,
- krem mascarpone – wystarczy, że ubijemy serek z śmietanką 30%. Gotową masę polecamy dosłodzić niewielką ilością cukru pudru,
- krem budyniowy – zrobimy go na bazie mleka, cukru, skrobi ziemniaczanej oraz jajek. Jeśli mamy ochotę nadać my wyjątkowego aromatu, warto dodać do niego ziarenka wanilii,
- śmietana – możemy wymieszać ją z cukrem pudrem oraz jagodami. To pomysł na szybkie i proste w przygotowaniu nadzienie.
Naleśniki w wersji wegańskiej
Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić naleśniki w wersji wegańskiej. W takiej sytuacji ciasto przygotujemy na bazie mąki pszennej, oleju oraz mleka roślinnego. Wystarczy, że składniki dokładnie połączymy ze sobą. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji, którą następnie wylewamy za pomocą chochli na rozgrzany olej na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron. Deser polecamy udekorować gęstym mleczkiem kokosowym, cukrem pudrem oraz jagodami.