Reklama

Przygotowanie: 1 godzina Sztuka: 210 kcal

Składniki:

20 dag mąki
szklanka mleka
szklanka wody mineralnej
14 jajek
cukinia
3 łyżki masła
łyżka oliwy
olej do smażenia
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Mąkę
2 jajka
oliwę
szczyptę soli
wodę i mleko ubić trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut (jeśli ciasto jest za gęste
dodać trochę wody).
Pozostałe jajka lekko roztrzepać. Cukinię umyć
osuszyć
pokroić na cienkie paski lub plasterki. Masło stopić na patelni
włożyć cukinię
przesmażyć. Wlać roztrzepane jajka
oprószyć solą i pieprzem
smażyć
aż jajka się zetną. Nie mieszać
tylko odwracać po kawałku za pomocą łopatki.
Olej rozgrzać na patelni
usmażyć 12 naleśników. Jajecznicę z cukinią rozłożyć na naleśnikach
złożyć na pół.
NASZA RADA
Do jajecznicy możemy dodać 10 dag bekonu pokrojonego w kostkę lub kiełbasę czy szynkę pokrojone na plasterki
5 dag kurek uduszonych w śmietanie lub pieczarek usmażonych na maśle. Również 10 dag wędzonego łososia
4 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub 10 dag pokruszonego sera rokpol wzbogaci smak naszej przekąski.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama