Reklama

Zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!

Składniki:

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
- sok pomarańczowy - 200 ml
- mleko - 200 ml
- roztopione masło - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- mąka - 200 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
NADZIENIE:
- pomarańcze - 2 szt
- masło - 2 łyżki
- cukier brązowy - 3 łyżki
SOS:
- sok pomarańczowy - 150 ml
- cukier - 150 g
- masło - 2 łyżki

Kroki przygotowania:

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia.
Po tym czasie smażymy średniej wielkości naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Na patelni rozgrzewamy masło i rozpuszczamy w nim cukier.
Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.
Chwilkę razem karmelizujemy.
SOS:
Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.
Podgrzewamy aż zgęstnieje.
Dodajemy masło.
CAŁOŚC :
Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.
Polewamy gorącym sosem.
Zajadamy od razu!

Reklama

Porady:

  • Takie naleśniki to fantastyczny pomysł na szybki deser dla niezapowiedzianych gości.
  • Można podać je z lodami lub bitą śmietaną.
  • Aby naleśniki były idealnie puszyste, robiąc ciasto, do mleka można dodać zimną wodę gazowaną.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama