Naleśniki z kozim serkiem i szynką
Przygotowanie: 45 minut
Smażenie: 8–10 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 440 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
3 jajka
2 niepełne szklanki mąki
2 niepełne szklanki mleka
sól
świeżo mielony pieprz
masło do smażenia
8 małych serków kozich
8 plastrów szynki serrano
4 małe czerwone papryki
cukier puder
Kroki przygotowania:
Papryki oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać cienko cukrem pudrem (niekoniecznie).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C, piec paprykę około 30 minut, aż się nieco wysuszy. Wyjąć z piekarnika, włożyć do garnka i przykryć szczelnie pokrywką.
Odstawić paprykę na 20 minut, następnie zdjąć z niej skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Zrobić ciasto: jajka rozmącić w mleku, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprz. Ciasto dokładnie wymieszać, by nie było grudek, odstawić na 20 minut.
Usmażyć osiem cienkich naleśników. Każdy złożyć w trójkąt, ułożyć je na blasze przykrytej pergaminem, na każdym naleśniku położyć plaster szynki i kozi serek oraz kawałki papryki, doprawić solą i pieprzem.
Zapiekać w temperaturze 200˚C, aż serek zmięknie. Natychmiast podawać.


