Porady:
- Puszyste naleśniki z serkiem mascarpone dobrze jest podać z owocami sezonowymi, takimi jak maliny, truskawki, jeżyny, jagody lub porzeczki. Jesienią i zimą można wykorzystać także witaminowe dodatki dostępne w sklepach przez cały rok – pomarańcze, kiwi lub jabłka. Świetnie smakują na przykład naleśniki z mascarpone i bananami.
- Poza sezonem na świeże owoce leśne możemy posmarować wierzch naleśnikowych roladek domowymi przetworami. Sprawdzi się na przykład dżem z czerwonej porzeczki lub konfitura malinowa.
- Osobom cierpiącym na celiakię lub stroniącym od produktów pszennych polecamy przyrządzić naleśniki owsiane. Do zrobienia ciasta można też wykorzystać inną mąkę bezglutenową, na przykład ryżową, migdałową, gryczaną lub amarantusową.
- Żeby zrobić czekoladowe naleśniki, które na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom, wystarczy dosypać do ciasta 2 łyżki kakao.
- Jak zrobić krem do naleśników z mascarpone? Najprostszym rozwiązaniem jest wymieszanie serka z cukrem pudrem. Jeśli chcemy otrzymać puszyste nadzienie, możemy ubić słodką śmietanę 36% na sztywno i połączyć ją z mascarpone na niskich obrotach miksera. Uzyskamy w ten sposób uniwersalny krem śmietankowy, którym można wypełnić naleśniki, ozdobić babeczki lub przełożyć tort.
Notka redakcyjna:
Z czym połączyć serek mascarpone do naleśników?
Naleśniki z serem mascarpone to dosyć prosty pomysł na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Wystarczy usmażyć popularne w polskich domach cienkie placki, wypełnić je gęstym kremem i udekorować ulubionymi dodatkami – kwaskowymi owocami leśnymi lub słodkim dżemem. Proste nadzienie z mascarpone do naleśników można wzbogacić za pomocą różnych aromatycznych składników. Oto niektóre propozycje:
- esencja waniliowa – najlepiej zrobiona samodzielnie, na bazie ziarenek wyłuskanych z laski wanilii. Można też wykorzystać ekstrakt kupiony w sklepie spożywczym lub aromatyzowany cukier.
- szczypta cynamonu – przyprawa korzenna doskonale łączy się z kremowymi deserami, zwłaszcza kiedy w ruch idą też jesienne owoce.
- rozpuszczona czekolada – biała, gorzka, mleczna lub rubinowa. To klasyczne połączenie, dzięki któremu powstaje apetyczny mus czekoladowy. Można go zrobić zarówno na bazie śmietany kremówki, jak i mascarpone.
- listki mięty – dzięki nim nadzienie do naleśników z mascarpone zyska nutę ziołowej świeżości.
- przecier owocowy – ciekawym pomysłem jest zmiksowanie świeżych truskawek lub malin na gładki mus i wmieszanie go do kremu z mascarpone.
- likier lub syrop – na przykład kawowy lub kokosowy.
- masa kajmakowa – wystarczy odrobina mlecznego karmelu, żeby puszyste naleśniki z mascarpone zyskały zupełnie nowy wymiar smaku.
- galaretka owocowa – nie tylko utrwali ona konsystencję kremu z mascarpone, ale także doda mu cytrusowej świeżości.
Keto naleśniki z mascarpone
Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z serka mascarpone na śniadanie, mamy dla Was odpowiedź. Gęsta, kremowa konsystencja tego włoskiego produktu sprawia, że można przyrządzić na nim bardzo proste placki na słodko lub słono. Nie potrzebna będzie żadna mąka, co oznacza, że danie będzie odpowiednie zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, jak i bezglutenowej lub niskocukrowej. Żeby zrobić ciasto na fit naleśniki z mascarpone, wystarczy zmiksować serek z jajkami i ulubionymi przyprawami. Powstałą masę wylewamy na rozgrzana patelnię i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Można ją posłodzić ksylitolem lub erytrolem i podawać z masłem orzechowym lub owocami.
Sprawdźcie także: Protein pancakes – wysokobiałkowe placuszki.
Naleśniki z mascarpone na słono
Szybkie, puszyste naleśniki z serkiem mascarpone to świetny pomysł na słodkie śniadanie, ale można też przyrządzić je w wersji wytrawnej i podać na lunch, obiad lub kolację na ciepło. Chociaż kremowy, włoski wyrób kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem czekolady lub owoców, nadzienie do naleśników z mascarpone można połączyć także z takimi wytrawnymi składnikami jak:
- szpinak – to pomysł na piękny, wiosenny i pełen składników odżywczych farsz, z dużą ilością zielonych liści i czosnku. Możemy też dodać do niego inne warzywa, takie jak cukinia lub jarmuż.
- pierś kurczaka – delikatne białe mięso zazwyczaj dobrze sprawdza się jako składnik śmietanowych sosów, dlatego można je z powodzeniem łączyć z mascarpone. Można zrobić na przykład pyszne, treściwe naleśniki z kremowym serem, kurczakiem i brokułami.
- pieczarki – jesienią mogą być też świeże leśne grzyby smażone lub duszone z cebulką.