Reklama

Gdzie te czasy, kiedy obiad składał się z 3 dań i trwał 3 godziny? Dziś żyjemy w takim pędzie, że samo spotkanie z rodziną przy stole to już sukces. Aby wam to ułatwić, proponujemy danie, które da się przyrządzić w dwa kwadranse. Oto przepis na pyszne naleśniki.

Składniki:

2 jajka
1,5 szklanki mąki
po 1/2 szklanki mleka i niegazowej wody mineralnej
szczypta cukru
natka pietruszki
olej do smażenia
Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
300 g mielonej wołowiny
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
goździk
liść laurowy
100 ml czerwonego wina
sól
pieprz
papryka w proszku
oregano
2 łyżki śmietany
ser ricotta do posypania

Kroki przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na oleju cienkie naleśniki.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę
przeciśnięty przez praskę czosnek
dodajemy mielone mięso i smażymy
aż zbrązowieje.
Łączymy z osączonymi pomidorami i łyżką przecieru. Dusimy z goździkiem
liściem laurowym
dolewamy wino
gotujemy
aż płyn odparuje. Wyjmujemy liść laurowy i goździk
przyprawiamy farsz solą
pieprzem
papryką.
Układamy na naleśnikach i zawijamy je w ruloniki. Smarujemy po wierzchu resztą przecieru pomidorowego wymieszanego ze śmietaną
posypujemy ricottą
podpiekamy na patelni pod przykryciem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama

Porady:

Zobacz też: boloński garnek

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama