Reklama

Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia. Dodajemy łyżkę oleju oraz sól. Miksując, dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na 30 min.

  • krok 2

    Smażenie: patelnię smarujemy resztą oleju. Wylewamy tyle ciasta, żeby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.

  • krok 3

    Składanie naleśników: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kładziemy naleśnik. Pokrywamy go plastrami szynki i sera. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia, aż oba się skleją, po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco, np. z pomidorami i keczupem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama