
Naleśniki z szynką i serem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ser żółty: 6 plasterków
- szynka gotowana: 6 plasterków
- jajka: 2 szt.
- masło klarowane: 20 g
- mąka: 200 g
- olej: 30 ml
- woda gazowana: 500 ml
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia. Dodajemy łyżkę oleju oraz sól. Miksując, dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na 30 min.
krok 2
Smażenie: patelnię smarujemy resztą oleju. Wylewamy tyle ciasta, żeby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.
krok 3
Składanie naleśników: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kładziemy naleśnik. Pokrywamy go plastrami szynki i sera. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia, aż oba się skleją, po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco, np. z pomidorami i keczupem.

