Porady:
- Sposobem na puszyste naleśniki z truskawkami bez dodawania proszku do pieczenia jest użycie wody gazowanej.
- Danie warto udekorować cukrem pudrem i świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub bazylia. Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną świetnie smakują także z pestkami granatu i płatkami migdałów. Krem nabierze charakteru, jeśli wzbogacimy go cukrem lub aromatem waniliowym.
- Truskawki polecamy serwować na wierzchu naleśników, ale można również pokroić je w niewielką kostkę i wymieszać z bitą śmietaną.
- Ciasto najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników, która ma nieprzywierającą powierzchnię. Dzięki temu uzyskamy cienkie, sprężyste placki.
- Gotowe naleśniki przekładamy na odwróconą do góry dnem miseczkę – wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zaparzy się.
- Możemy zostawić szypułki na truskawkach, jeśli używamy owoców z własnej grządki lub sprawdzonego źródła. Listki nie tylko są jadalne, ale także są źródłem witaminy C i zawierają chlorofil wspomagający oczyszczanie organizmu. Pamiętajmy, żeby dobrze wypłukać je z piasku.
- Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, przyrządźmy naleśniki z truskawkami i jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Jest to też szybsze rozwiązanie, które nie wymaga ubijania kremu. Warto też zamienić cukier puder na ksylitol.
Notka redakcyjna:
Inne pomysły na naleśniki z truskawkami
Naleśniki z owocami sezonowymi to bez wątpienia hit wakacyjnych dni. Sprawdzą się jako danie śniadaniowe lub popołudniowy deser. Można je przyrządzić na różne sposoby. Podpowiadamy kilka nich:
- naleśniki z serem i truskawkami – tradycyjnie podaje się je z twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną, ale możemy użyć także sera ricotta, capreggio lub straciatella.
- naleśniki z truskawkami i mascarpone – krem śmietankowy warto zrobić na bazie włoskiego serka mascarpone, który sprawi, że nadzienie do naleśników będzie gęste i sycące.
- naleśniki z musem truskawkowym – świeże owoce w sezonie letnim najlepiej smakują w całości lub lekko rozgniecione widelcem. Jeśli dysponujemy tylko ich mrożonymi odpowiednikami, możemy zrobić mus lub sos truskawkowy. Polane nim naleśniki z serem lub śmietaną nabiorą nowego charakteru.
- naleśniki z truskawkami i nutellą – pyszny deser na szybko dla miłośników czekolady. Krem można dodać do bitej śmietany lub po prostu wysmarować nim placki. Osoby na diecie nie muszą rezygnować z tej pyszności – sprawdzi się również fit nutella.
Naleśniki z truskawkami, jabłkami czy pomarańczami?
Owoce to idealny dodatek do naleśników. Idealnie sprawdzą się tu zarówno jagody prosto z krzaczka, jak i domowe przetwory. Często wybieramy właśnie naleśniki z truskawkami – świeżymi lub w postaci dżemu. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nadzienie, wypróbujmy inne warianty. Do posmarowania naleśników możemy wykorzystać np. mus jabłkowy domowej roboty lub konfiturę z malin i borówek. Warto sięgnąć po nieco bardziej oryginalne przepisy i przygotować np. crêpes suzette, czyli klasyczne danie kuchni francuskiej. To pyszne, skąpane w pomarańczach naleśniki, których koniecznie trzeba spróbować przynajmniej raz.
Pancakes z truskawkami
Amerykańskie pancakes to puszyste naleśniki tradycyjnie serwowane w formie słodkiego śniadania. Wyglądem przypominają polskie racuchy. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty i niewiele różni się od naszych naleśników pod względem składników. Można je zrobić na mleku, jogurcie, kefirze lub maślance. Ciasto jest zdecydowanie gęstsze, a niezbędnym elementem jest proszek do pieczenia, który sprawia, że placuszki rosną na patelni. Serwuje się je z syropem klonowym i świeżymi owocami, konfiturą lub musem. Warto wypróbować także racuchy z truskawkami na drożdżach.