Porady:
- Nasz przepis na naleśniki z serem możemy nieco wzbogacić, dodając do niego owoce, najlepiej sezonowe. Świetnie sprawdzą się borówki, śliwki, maliny, brzoskwinie, morele, nektarynki czy też jabłka. Najbardziej popularną wariacją na temat klasycznych naleśników z twarogiem są naleśniki z truskawkami, które możemy dodawać do nich w całości lub w formie musu.
- Dobrym sposobem na urozmaicenie naszych naleśników z twarogiem jest posmarowanie ich po wierzchu konfiturą – dżemem, marmoladą lub powidłem. Można je również polać polewą czekoladową.
- Naleśniki z twarogiem możemy posypać cukrem (kryształem) lub cukrem pudrem. Możemy też polać je słodką śmietanką (30 lub 36%), kwaśną śmietaną z cukrem, a także bitą śmietaną – możemy wykorzystać gotowy produkt w sprayu lub ubić ją samodzielnie. Wystarczy wlać do miski (najlepiej lekko schłodzonej) śmietankę, a następnie ubijać ją za pomocą miksera na średnich obrotach do czasu aż zgęstnieje i stanie się puszysta.
- Jeśli zależy nam na tym, by naleśniki były bardziej puszyste, to należy osobno połączyć żółtko z płynnymi składnikami, a następnie dodać do masy ubite białka. Naleśniki z ubitym białkiem są niezwykle pulchne.
- Popularną wariacją na temat tradycyjnych naleśników z białym serem są naleśniki z czekoladą z serem. Jak zrobić taki deser? Wystarczy nieco zmodyfikować nasz przepis poprzez dodanie do ciasta ok. 40 g kakao (2 łyżek stołowych).
- Naleśniki z twarogiem z powodzeniem możemy spożywać na drugi dzień – wówczas należy je tylko odsmażyć na maśle.
Notka redakcyjna:
Jak składać naleśniki z twarogiem?
Przy przygotowaniu naleśników z białym serem ważnym elementem jest ich prawidłowe złożenie. Jeśli nie zrobimy tego odpowiednio, to nasz farsz twarogowy może nam wypływać. Istnieje co najmniej kilkanaście sposobów składania naleśników. Jednym z najpopularniejszych jest rulon, który uzyskuje się poprzez położenie na środku naleśnika nadzienia serowego, a następnie zwinięcia go w rulon w ten sposób, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Innym, równie popularnym, sposobem są książeczki, które niekiedy nazywane są kopertami – naleśnika równomierne smarujemy nadzieniem serowym, a następnie brzegi składamy do środka, a na końcu składamy do wewnątrz i lekko dociskamy.
Jaki twaróg do naleśników?
Przygotowanie naleśników z białym serem jest bardzo proste. Najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Możemy go zmielić lub lekko rozgnieść - w zależności od indywidualnych preferencji. Opcjonalnie, jeśli chcemy zminimalizować czas przygotowania naleśników, to możemy użyć twarogu z wiaderka, który ma kremową konsystencję. Zazwyczaj nie ma potrzeby dodawać już do niego śmietanki.