Reklama

Przygotowanie: 1 godzina Sztuka: 320 kcal

Składniki:

3 jajka
2 i 1/2 szklanki mleka
30 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag sera rokpol
pęczek szczypiorku
mała kapusta pekińska
3 marchewki
cebula
6 łyżek oleju
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Jajka zmiksować z 2 szklankami mleka
szczyptą soli
mąką i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukać
otrzepać z wody
drobno pokroić. Dodać do ciasta
wymieszać
odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ser pokroić w kostkę
zmiksować z pozostałym mlekiem na gładką masę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści
pokroić wzdłuż na ćwiartki
usunąć głąb
liście pokroić w poprzek na szerokie paski. Marchewki oczyścić
umyć
pokroić w grube słupki. Cebulę obrać
posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni
zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę
mieszając smażyć 5 minut
oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzewać na patelni
usmażyć kolejno 8 naleśników
trzymać w cieple.
Natkę opłukać
listki oderwać od gałązek
dodać do warzyw
wymieszać. Naleśniki posmarować masą serową
na połowie każdego rozłożyć po 3 łyżki warzyw
złożyć na pół. Pozostałe warzywa podawać osobno.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama