Reklama

Pyszne wegetariańskie naleśniki z warzywnym farszem i serem feta.

Składniki:

CIASTO:
25 dag mąki
3 jajka
1/2 l mleka
po szczypcie suszonego tymianku i oregano
sól
olej do smażenia
3 łyżki masła do zapiekania
FARSZ:
2 papryki
cukinia
marchew
por
pęczek dymki
zioła prowansalskie
5 łyżek śmietany kremówki
30 dag fety
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

■ Ciasto: mąkę
jajka
mleko
przyprawy i sól zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić.
■ Farsz: Warzywa umyć
oczyścić. Paprykę pokroić w paseczki. Cukinię i obraną marchew pokroić w słupki. Por i dymkę posiekać
zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać
przygotowaną paprykę
marchew i cukinię. Oprószyć ziołami
solą oraz pieprzem. Smażyć razem 3–4 minuty
mieszając. Dodać śmietanę oraz pokrojony w małą kostkę
ser
wymieszać i dusić razem na wolnym ogniu przez 5–6 minut.
■ Rozgrzaną patelnię posmarować olejem. Ciasto zamieszać i wlewać łyżką wazową
przechylając patelnię tak
aby ciasto rozlało się równomiernie po całym dnie. Usmażyć
naleśniki z obu stron na rumiano. Naleśniki zwinąć w rożki
napełnić farszem
ułożyć w brytfance
obłożyć wiórkami masła i zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama