
Naleśniki z wiśniami i czekoladą
- mąka: 200 g
- mleko: 420 ml
- śmietanka: 250 ml
- cukier waniliowy: 30 g
- skórka z cytryny: 5 g
- olej rzepakowy: 60 ml
- wiśnie: 500 g
- cukier: 120 g
- cynamon: 3 g
- mąka ziemniaczana: 85 g
- gorzka czekolada: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: jajka, mleko (250 ml) i śmietanę mieszamy z mąką, cukrem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 30 min. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy jej dno olejem. Ciasto mieszamy i wylewamy łyżką cienką warstwę na patelnię. Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha, odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy.
krok 2
Na wypełnienie: świeże wiśnie myjemy, drylujemy i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru, pozostawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy. Połowę zalewy wlewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku (w razie potrzeby), cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Do drugiej części płynu dodajemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującej się zalewy i mieszając, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z odcedzonymi wiśniami.
krok 3
Na sos czekoladowy: do rondelka wlewamy połowę mleka i wsypujemy czekoladę, doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier i mąkę ziemniaczaną następnie mieszamy w rondlu z czekoladą. Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia sos mieszamy jeszcze chwilę intensywnie trzepaczką aż będzie idealnie gładki.
krok 4
Gotowe naleśniki smarujemy wiśniami, składamy na pół. Podajemy na ciepło razem z kremem czekoladowym. To chyba najbardziej "rozpustna" propozycja obiadowa, jaką można sobie wyobrazić. Łatwo można zamienić ją w deser, dokładając do gorących naleśników lody w ulubionym smaku – najbardziej pasują śmietankowe lub czekoladowe.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

