
Naleśniki zapiekane z kozim serem
- szynka: 8 plasterków
- jajka: 4 szt.
- masło: 15 g
- kozi ser: 120 g
- mąka pszenna: 250 g
- olej: 30 ml
- czerwona papryka: 2 szt.
- szpinak: 25 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- cukier puder: 3 g
- piwo: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Papryka: układamy ją na blasze i oprószamy cienko cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wyjmujemy, przekładamy do naczynia, które szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na 20 min, po czym zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski.
krok 2
Ciasto na naleśniki: jajka roztrzepujemy z piwem i olejem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Odstawiamy na 20 min.
krok 3
Smażenie: na gorącą patelnię posmarowaną masłem wylewamy ciasto. Smażymy 8 cienkich naleśników.
krok 4
Zapiekanie: składamy naleśniki w trójkąt. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym z nich kładziemy listki szpinaku, plaster szynki dojrzewającej, kawałki papryki oraz krążek koziego serka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy chwilę w temp. 200°C, aż serek zmięknie. Podajemy od razu.

