
Naleśniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką
- szynka gotowana: 200 g
- pieczarki: 400 g
- gorgonzola: 150 g
- ser żółty: 150 g
- mąka: 200 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 220 ml
- woda gazowana: 220 ml
- olej: 40 ml
- bułka tarta: 60 g
- masło: 20 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal177
- tłuszcz8g
- węglowodany19g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na naleśniki zapiekane zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy najpierw samą cebulkę, a następnie dorzucamy do niej pieczarki. Na koniec dorzucamy pokrojoną w paseczki szynkę i wszystko razem krótko podsmażamy. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niego bułkę tartą, aby stał się gęstszy. Do farszu dodajemy też posiekany szczypiorek i starty ser.

iStock krok 2
Jajka, mąkę, wodę gazowaną i mleko dokładnie miksujemy na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już gotowe, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy dosyć cienkie naleśniki i odkładamy je do ostygnięcia. Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon.

istock krok 3
Gotowe naleśniki na słono układamy ciasno obok siebie w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Kiedy wszystkie naleśniki będą już ułożone, obsypujemy ja po wierzchu startym serem żółtym. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut.

istock

