
Naleśniki ze szparagami i jajkiem
- mąka: 40 g
- jajka: 5
- mleko kokosowe: 100 ml
- olej słonecznikowy: 20 ml
- kurkuma: 2 g
- szczypiorek: 20 g
- szparagi: 500 g
- miód: 80 g
- sos sojowy: 60 ml
- limonka: 1 szt.
- papryka chili: 10 g
- czosnek: 5 g
- orzeszki ziemne: 50 g
- ogórek: 200 g
- świeża mięta: 1 pęczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal383
- tłuszcz22g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany30g
- cukry17g
- błonnik4g
- białko17g
Sposób przygotowania
krok 1
Do małego rondelka wlewamy wodę, ostrożnie wkładamy 2 jajka i ogrzewamy je na średniej mocy palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Następnie wrzątek odlewamy, a jajka studzimy (możemy je zanurzyć w zimnej wodzie). Kiedy ostygną, obieramy je z łupin i siekamy na drobno.
krok 2
Limonkę myjemy, parzymy, kroimy na pół i wyciskamy sok. Papryczki chili myjemy, rozcinamy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ tniemy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łupin, czosnek przeciskamy przez praskę (możemy go też zmiażdżyć tępą stroną noża i posiekać), a cebulę kroimy na drobno. Ogórek (gruntowy lub szklarniowy) kroimy w plasterki.
krok 3
Szparagi (najlepsze będą zielone) płuczemy, odrywamy zdrewniałą łodygę i tniemy na kawałki. Następnie umieszczamy je w odpowiednim naczyniu do gotowania na parze (możemy też wykorzystać metalowy cedzak). Do sporego garnka wlewamy wodę, wkładamy naczynie ze szparagami i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc grzania i gotujemy przez 6-8 minut, aż nieco zmiękną. Gotowe warzywa przekładamy do czystego naczynia.
krok 4
Orzeszki ziemne (warto wybrać solone) umieszczamy w moździerzu i miażdżymy na drobno (możemy je również posiekać nożem).
krok 5
Przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy płynny miód (jeśli mamy skrystalizowany, możemy go delikatnie rozgrzać – jednak nie za mocno, ponieważ straci swoje właściwości; możemy go też zastąpić syropem klonowym), sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekane chili, czosnek i pokruszone orzeszki ziemne. Mieszamy i odstawiamy na bok.
krok 6
W dużej misce umieszczamy mąkę, 3 jajka, mleko kokosowe i kurkumę, wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Niewielką patelnię (o średnicy ok. 25 cm) rozgrzewamy na średniej mocy palnika i dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ¼ ciasta i obracamy patelnią, by pokryć nim całe dno. Zanim się zetnie, posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku. Gdy spód nabierze złotego koloru, obracamy naleśnik i smażymy drugą stronę. W ten sam sposób smażymy pozostałe 3 porcje ciasta.
krok 7
Na środku każdego naleśnika umieszczamy gotowane szparagi i pokrojone jajka. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
krok 8
Naleśniki z jajkiem i szparagami podajemy polane sosem miodowo-limonkowym, udekorowane plasterkami soczystego ogórka i listkami świeżej mięty. Dobrze skomponują się również z sałatką z pomidorów.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

