
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki ze szpinakiem i serem - ciasto:
Jaja należy roztrzepać z mlekiem, a następnie dodać mąkę i razem rozmieszać z płynem mleczno-jajecznym. Następnie należy smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Jeżeli patelnia ma powłokę nieprzywierającą, to można pominąć dodatek tłuszczu.
krok 2
Naleśniki ze szpinakiem i serem - nadzienie:
Ser biały należy zmielić. Następnie szpinak trzeba umyć odciąć łodygi i liście. Całość trzeba jeszcze raz przepłukać. Następnie na patelni należy rozgrzać masło i dodać liście szpinaku. Składniki trzeba poddusić pod przykryciem i dodać wyciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Kolejnym krokiem jest przestudzenie i dodanie do niego zmielonego sera. Potem należy wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
krok 3
Następnie na każdego naleśnika nakładać około łyżkę nadzienia szpinakowego. Naleśniki ze szpinakiem i serem można podawać z sosem koperkowym. Wystarczy wymieszać gęsty jogurt naturalny, dodać posiekane pół pęczka koperku i doprawić pieprzem i solą. Naleśniki ze szpinakiem i serem są gotowe do podania.


