
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
- jajka: 1 szt.
- mleko: 300 ml
- olej: 30 ml
- masło: 10 g
- serek topiony: 100 g
- śmietana 18%: 150 ml
- mąka pszenna: 160 g
- ser żółty: 200 g
- szpinak: 200 g
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki ze szpinakiem do zdrowy posiłek, który z łatwością zrobisz w swojej kuchni. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? To proste. Prace zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Mleko, mąkę, jajko, sól (3g) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć blendera lub miksera. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju, a następnie wlej cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki. Z pozostałym ciastem postąp dokładnie tak samo, jak z pierwszym naleśnikiem. Naleśniki przykryj folia aluminiową.

iStock krok 2
Jak zrobić farsz na naleśniki ze szpinakiem? Umyj szpinak w zimnej wodzie, oderwij łodygi i posiekaj, żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj ze szpinakiem, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku i sera. Dopraw wszystko solą (2g) i pieprzem. Przygotuj sos serowy. W tym celu wymieszaj śmietanę z serkiem topionym dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń w rulon. Podsmaż przygotowane naleśniki na klarowanym maśle. Podawaj ciepłe lub zimne w towarzystwie sosu śmietanowo-serowego.

iStock

