
Naleśniki ziołowe z rzeżuchą i kiełkami
Naleśniki ziołowe będą świetne na lekki obiad. Posypane kiełkami, z chrupiącą rzodkiewką, mmmm.... Sprawdź to!
Składniki:
1,5–2 szklanki mąki
po 2 szczypty soli i proszku do pieczenia
szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
listki świeżych ziół
olej do smażenia
NADZIENIE:
20 dag twarogu śmietankowego
naturalny jogurt lub kwaśna śmietana
pęczek rzodkiewki
1/2 małego ogórka
2 garście rzeżuchy
pęczek cieniutkiego szczypiorku
płaska łyżeczka czarnej soli (kala namak)
3 łyżki sezamu
pomidorki koktajlowe
Kroki przygotowania:
Naleśniki: mieszamy mąkę z solą i proszkiem
dodajemy mleko i wodę
miksujemy mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min
po czym sprawdzamy konsystencję – ciasto ma spływać szybko z łyżki
ale i całą ją ładnie obklejać
ewentualnie dodajemy więcej wody lub mąki.
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni
wylewamy ciasto
szybko układamy delikatne listki ziół
aby zdążyły przykleić się do ciasta
przewracamy i smażymy po drugiej stronie.
Nadzienie: twaróg mieszamy z jogurtem lub śmietaną do ulubionej konsystencji. Połowę rzodkiewek drobno ścieramy
ogórka
połowę rzeżuchy i szczypiorku siekamy
razem dodajemy do twarogu
mieszamy i przyprawiamy do smaku solą.
Smarujemy po naleśnikach
na wierzch dajemy dużo rzeżuchy. Zawijamy
kroimy na mniejsze kawałki
przewiązujemy szczypiorkiem. Posypujemy sezamem uprażonym na złoto na suchej patelni
podajemy z plastrami rzodkiewek i połówkami pomidorków koktajlowych.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

