Porady:
- Nalewka z gruszek na spirytusie powinna leżakować w piwniczce przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku), żeby zyskać jak najlepszy smak i aromat. Należy ją przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę lub ściereczkę tetrową. Dzięki temu pozbędziemy się osadu i trunek będzie miał piękną bursztynową, klarowną barwę. Czynność tę można powtarzać kilka razy, jeśli jest taka potrzeba.
- Tradycyjne nalewki powstają na roztworze alkoholowym o mocy około 70%. Dla ułatwienia warto wykorzystać spirytus o takim woltażu, stworzony specjalnie dla miłośników domowych trunków. Jeśli mamy do dyspozycji czysty alkohol (95%), możemy go wymieszać z wódką lub wodą.
- Co zrobić z gruszek z nalewki? Możne je wykorzystać do deserów i wypieków lub zrobić z nich mus do mięs. Taki owocowy przecier świetnie komponuje się na przykład ze smakiem kaczki lub schabu wieprzowego.
- Jak zrobić wódkę z gruszki? Szybkim i prostym sposobem na smakowy alkohol domowej roboty jest zagotowanie owoców cukrem i ulubionymi przyprawami, a następnie połączenie powstałego syropu z czystą wódką. Zyska ona delikatny, gruszkowy aromat nawet po kilku dniach.
- Smak domowej nalewki gruszkowej najlepiej podkreślą przyprawy korzenne: goździki, cynamon (nie sproszkowany, a kora cynamonu w całości) i laska wanilii wraz z ziarenkami. Można także wykorzystać anyż lub szafran.
- Jakie gruszki najlepiej nadają się na nalewkę? Powinniśmy wybierać soczyste odmiany, takie jak isolda, klapsa lub konferencja.
Notka redakcyjna:
Na co jest dobra nalewka z gruszek?
Domowa nalewka gruszkowa na spirytusie, podobnie jak inne trunki owocowe lub ziołowe własnej roboty, może pochwalić się różnymi właściwościami prozdrowotnymi. Spożywana z umiarem może mieć pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W sezonie jesienno-zimowym doskonale rozgrzeje i pomoże odpędzić czające się na nas przeziębienie. Może mieć dobroczynny wpływ na ciśnienie tętnicze i prace serca, a także wspomaga trawienie. Zawarte w gruszkach antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. To nie wszystko – jeśli w naszej gruszkówce znajdują się przyprawy korzenne, możemy liczyć na dodatkowe właściwości oczyszczające i antybakteryjne.
Gruszkówka – przepis na aromatyczny aperitif
Nalewka z gruszek na wódce lub spirytusie świetnie smakuje w wersji podstawowej – tak naprawdę do jej zrobienia wystarczą soczyste owoce, alkohol i cukier. Jeśli jednak chcemy, żeby nasz trunek miał wyjątkowy aromat przywołujący najcieplejsze jesienne wspomnienia, możemy wzbogacić ją za pomocą różnych dodatków. Świetnie smakuje na przykład:
- nalewka gruszkowa z rodzynkami – te bakalie dodają jej mnóstwo słodyczy i aromatu kojarzącego się ze świątecznymi deserami. Można sączyć ją w zimowe dni, w trakcie podwieczorku.
- nalewka z gruszek z miodem – nie tylko świetnie smakuje, ale ma także nieocenione właściwości prozdrowotne (oczywiście pita w niewielkich ilościach). Warto wybrać miód o subtelnym aromacie, na przykład wielokwiatowy.
- nalewka z gruszki z imbirem – ma lekko pikantny smak. Świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Korzeń imbiru można łączyć z goździkami, sokiem z cytryny i brązowym cukrem.
- nalewka gruszkowa na rumie – będzie miała nieco inny profil smakowy niż trunek na czystej wódce. Miłośnicy eksperymentów mogą też wykorzystać do macerowania owoców brandy, koniak lub whisky.
Nalewka według naszego przepisu może powstać także z udziałem innych owoców. Z gruszkami dobrze komponują się na przykład jabłka, pigwa, śliwki, maliny, pomarańcze i aronia.
Z czym podawać nalewkę gruszkową?
Nalewka z gruszki to deserowy alkohol więc niekoniecznie pasuje do dań wytrawnych, natomiast świetnie komponuje się z różnego rodzaju ciastami. Można serwować ją do podwieczorku lub po obfitym posiłku. Co ciekawe, przyda się do tworzenia różnych owocowych drinków, takich jak:
- gruszkówka z tonikiem – do szklanki typu tumbler wypełnionej lodem wlewamy nalewkę i sok z cytryny. Dopełniamy naczynie gazowanym napojem. To pyszny, orzeźwiający drink i doskonała alternatywa dla klasycznego ginu z tonikiem.
- zielonkawy koktajl Sparkling Shamrock na bazie szampana lub prosecco, do którego wlewa się likier melonowy lub gruszkową wódkę i limonkę. Świetnie smakuje także z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu.
- peartini – to sprytne urozmaicenie klasycznego martini. Gruszkowy smak koktajlu warto wzmocnić za pomocą świeżych owoców. Jeśli podajemy drink jesienią, możemy sypnąć do środka odrobinę cynamonu.