Reklama

Nalewka z jabłek ma intensywny korzenny smak dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Charakteryzuje się pięknym aromatem, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory, bo wspaniale rozgrzewa. Ale oczywiście można raczyć się nią przez cały rok. To także świetny dodatek do ciast i deserów. Można nią polać również lody. Podpowiadamy, jak zrobić jabłkówkę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie jabłek: dokładnie je myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ogonki – nie obieramy. Potem kroimy je na średniej wielkości kawałki.

  • krok 2

    Słój: sprawdzamy, czy nie jest wyszczerbiony, a następnie wyparzamy go. Do zamknięcia używamy zakrętki bez wgnieceń i śladów rdzy. Wkładamy do niego jabłka.

  • krok 3

    Nastaw: do słoika dodajemy wanilię (może być laska: w całości lub ziarna), cynamon, goździki i cukier. Całość zalewamy szklanką ciepłej wody i spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy.

  • krok 4

    Nalewka z jabłek: słój z owocami odkładamy na około 3 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy do butelek sam płyn i szczelnie zakręcamy. Jabłkówka jest już gotowa do spożycia, ale dla lepszego smaku polecamy odstawić ją na kolejne kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Porady:

  • Jabłkówka powinna leżakować minimum 3 miesiące. Proces ten można wydłużyć. Im więcej czasu spędzi w piwniczce, tym bogatszy smak uzyska.
  • Jabłek nie należy obierać, jednak trzeba bardzo dokładnie umyć ich skórkę pod ciepłą wodą. Z owoców powinniśmy usunąć jedynie gniazda nasienne. Nie wyrzucajmy ich. Można z nich przygotować ocet jabłkowy.
  • Jeśli wolimy wytrawne nalewki, możemy zredukować ilość cukru w przepisie. Do posłodzenia jabłkówki da się też wykorzystać miód lipowy lub wielokwiatowy.
  • Nalewka jabłkowa będzie najlepsza, jeśli użyjemy takich odmian jak priam, szampion lub lobo. Finalny smak trunku może się różnić w zależności od wybranego rodzaju. Warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji. Wybierając owoce, sięgajmy po zdrowe i w pełni dojrzałe egzemplarze. Obite lub niedojrzałe jabłka mogą negatywnie wpłynąć na smak nalewki.
  • Do zrobienia domowej nalewki możemy również użyć suszonych jabłek. Będzie się nieco różniła barwą i smakiem, ale zyska ciekawy charakter, zwłaszcza jeśli dołożymy do nastawu podwędzone owoce. Polecamy dodać do niej gwiazdkę anyżu.
  • Podstawowy przepis można rozszerzyć o sok z cytryny. Nalewka z jabłek na spirytusie będzie wtedy nieco bardziej kwaskowa.
  • Przed rozlaniem alkoholu do butelek warto przefiltrować go przez złożoną kilkakrotnie gazę lub ściereczkę terową. Trunek będzie miał dzięki temu klarowny, bursztynowy kolor.
  • Dokładny procent zawartości alkoholu w gotowej nalewce może się różnić w zależności od dodanych do niej składników. Jeżeli zrobimy ją zgodnie z powyższym przepisem, będzie miała między 35% a 40%. Jeśli zależy nam na słabszym trunku, alternatywą jest nalewka z jabłek na wódce. Jej moc nie przekracza zazwyczaj 20%.
  • Do przechowywania domowego trunku należy użyć szklanych butelek. Najlepiej, jeśli będą zamykane na monopolową zakrętkę. Żeby uniknąć zmiany koloru nalewki, wybierajmy butelki z ciemnego szkła, które przepuszczają mniej światła.

Notka redakcyjna:

Nalewka z jabłek – dodatki

Domowa nalewka jabłkowa ma niepowtarzalny, korzenny smak. Jej sekret tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Oprócz smaku owoców wyraźnie wyczuwalne są nuty goździków, cynamonu i wanilii. Fantastycznie rozgrzewa, obłędnie pachnie, a do tego idealnie sprawdza się na długie, jesienne wieczory z przyjaciółmi. Można dodać do niej także:

  • anyż gwiazdkowy – to kolejna rozgrzewająca przyprawa korzenna, która nie tylko świetnie smakuje w połączeniu ze słodko-kwaśnymi jabłkami, ale także ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.
  • imbir – jest lekko pikantny i zawsze sprawdza się w połączeniu z jesiennymi owocami – w dżemach, kompotach i domowych trunkach. Najlepiej smakuje w przepisie z miodem i żubrówką. Nalewka z jabłek i imbiru zyska piękny kolor, jeśli dodamy do niej szczyptę szafranu.
  • inne owoce – takie jak pomarańcze, gruszki lub pigwa. Można w ten sposób regulować poziom słodyczy w trunku. Jeśli lubimy kwaskowe, orzeźwiające nalewki, wykorzystajmy owoce cytrusowe.
  • miętę – aromatyczne zielone listki przydadzą się zwłaszcza wtedy, kiedy łączymy jabłka z cytrusami lub kiedy wybieramy kwaśne odmiany, takie jak antonówka lub szara reneta.
  • koniak, brandy, bourbon lub rum – wybór innego alkoholu niż spirytus lub czysta wódka radykalnie zmieni profil smakowy nalewki. Jest to jednak droższa propozycja dla fanatyków konkretnego aromatu w drinkach.
  • migdały lub pestki moreli – nadają nalewce charakterystyczny, lekko cierpki aromat. Ponadto nasiona migdałowca zawierają moc antyoksydantów i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Nalewka jabłkowa – jak ją podawać?

Jabłkówkę należy serwować w smukłym kieliszku na nóżce, najlepiej z rozkloszowaną czaszą, która pozwala rozejść się aromatom nalewki. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Sprawdzi się jako aperitif, czyli napój alkoholowy serwowany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu, ale można także popijać go po obiedzie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga trawienie. Pasuje także do deserów. Nalewka z jabłek z przyprawami korzennymi doskonale rozgrzeje nas w zimowe wieczory, jeśli dodamy ją do herbaty. Możemy też podarować ją w prezencie. Warto wtedy rozlać ją do ozdobnych, estetycznych butelek. Polecamy ozdobić je własnoręcznie wykonanymi etykietami. Bliscy lub znajomi z pewnością będą zachwyceni.

Sprawdźcie także nasz przepis na nalewkę z gruszek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama