Porady:
- Jabłkówka powinna leżakować minimum 3 miesiące. Proces ten można wydłużyć. Im więcej czasu spędzi w piwniczce, tym bogatszy smak uzyska.
- Jabłek nie należy obierać, jednak trzeba bardzo dokładnie umyć ich skórkę pod ciepłą wodą. Z owoców powinniśmy usunąć jedynie gniazda nasienne. Nie wyrzucajmy ich. Można z nich przygotować ocet jabłkowy.
- Jeśli wolimy wytrawne nalewki, możemy zredukować ilość cukru w przepisie. Do posłodzenia jabłkówki da się też wykorzystać miód lipowy lub wielokwiatowy.
- Nalewka jabłkowa będzie najlepsza, jeśli użyjemy takich odmian jak priam, szampion lub lobo. Finalny smak trunku może się różnić w zależności od wybranego rodzaju. Warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji. Wybierając owoce, sięgajmy po zdrowe i w pełni dojrzałe egzemplarze. Obite lub niedojrzałe jabłka mogą negatywnie wpłynąć na smak nalewki.
- Do zrobienia domowej nalewki możemy również użyć suszonych jabłek. Będzie się nieco różniła barwą i smakiem, ale zyska ciekawy charakter, zwłaszcza jeśli dołożymy do nastawu podwędzone owoce. Polecamy dodać do niej gwiazdkę anyżu.
- Podstawowy przepis można rozszerzyć o sok z cytryny. Nalewka z jabłek na spirytusie będzie wtedy nieco bardziej kwaskowa.
- Przed rozlaniem alkoholu do butelek warto przefiltrować go przez złożoną kilkakrotnie gazę lub ściereczkę terową. Trunek będzie miał dzięki temu klarowny, bursztynowy kolor.
- Dokładny procent zawartości alkoholu w gotowej nalewce może się różnić w zależności od dodanych do niej składników. Jeżeli zrobimy ją zgodnie z powyższym przepisem, będzie miała między 35% a 40%. Jeśli zależy nam na słabszym trunku, alternatywą jest nalewka z jabłek na wódce. Jej moc nie przekracza zazwyczaj 20%.
- Do przechowywania domowego trunku należy użyć szklanych butelek. Najlepiej, jeśli będą zamykane na monopolową zakrętkę. Żeby uniknąć zmiany koloru nalewki, wybierajmy butelki z ciemnego szkła, które przepuszczają mniej światła.
Notka redakcyjna:
Nalewka z jabłek – dodatki
Domowa nalewka jabłkowa ma niepowtarzalny, korzenny smak. Jej sekret tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Oprócz smaku owoców wyraźnie wyczuwalne są nuty goździków, cynamonu i wanilii. Fantastycznie rozgrzewa, obłędnie pachnie, a do tego idealnie sprawdza się na długie, jesienne wieczory z przyjaciółmi. Można dodać do niej także:
- anyż gwiazdkowy – to kolejna rozgrzewająca przyprawa korzenna, która nie tylko świetnie smakuje w połączeniu ze słodko-kwaśnymi jabłkami, ale także ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.
- imbir – jest lekko pikantny i zawsze sprawdza się w połączeniu z jesiennymi owocami – w dżemach, kompotach i domowych trunkach. Najlepiej smakuje w przepisie z miodem i żubrówką. Nalewka z jabłek i imbiru zyska piękny kolor, jeśli dodamy do niej szczyptę szafranu.
- inne owoce – takie jak pomarańcze, gruszki lub pigwa. Można w ten sposób regulować poziom słodyczy w trunku. Jeśli lubimy kwaskowe, orzeźwiające nalewki, wykorzystajmy owoce cytrusowe.
- miętę – aromatyczne zielone listki przydadzą się zwłaszcza wtedy, kiedy łączymy jabłka z cytrusami lub kiedy wybieramy kwaśne odmiany, takie jak antonówka lub szara reneta.
- koniak, brandy, bourbon lub rum – wybór innego alkoholu niż spirytus lub czysta wódka radykalnie zmieni profil smakowy nalewki. Jest to jednak droższa propozycja dla fanatyków konkretnego aromatu w drinkach.
- migdały lub pestki moreli – nadają nalewce charakterystyczny, lekko cierpki aromat. Ponadto nasiona migdałowca zawierają moc antyoksydantów i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Nalewka jabłkowa – jak ją podawać?
Jabłkówkę należy serwować w smukłym kieliszku na nóżce, najlepiej z rozkloszowaną czaszą, która pozwala rozejść się aromatom nalewki. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Sprawdzi się jako aperitif, czyli napój alkoholowy serwowany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu, ale można także popijać go po obiedzie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga trawienie. Pasuje także do deserów. Nalewka z jabłek z przyprawami korzennymi doskonale rozgrzeje nas w zimowe wieczory, jeśli dodamy ją do herbaty. Możemy też podarować ją w prezencie. Warto wtedy rozlać ją do ozdobnych, estetycznych butelek. Polecamy ozdobić je własnoręcznie wykonanymi etykietami. Bliscy lub znajomi z pewnością będą zachwyceni.
Sprawdźcie także nasz przepis na nalewkę z gruszek.