
Oryginalny trunek do domowego barku - nalewka na poziomkach smakuje wyśmienicie! Przepis wymaga cierpliwości, ale smak i efekt gwarantują trud. Nalewka na poziomkach najlepiej smakuje zimą.
Składniki:
1 kg poziomek leśnych
1 l czystej wódki
3/4 kg cukru
sok z 1 i 1/2 dużej cytryny
Kroki przygotowania:
Wyszypułkowane owoce wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce (np. parapet kuchenny). Od czasu do czasu potrząsamy, po 12 godz. przesączamy przez filtr do kawy.
Z cukru i półtorej szklanki wody gotujemy syrop, pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gorący syrop wlewamy do słoja z owocami, mieszamy i natychmiast wstawiamy do miski z lodowatą wodą (aby schłodzić płyn).
Rozlewamy do butelek z ciemnego szkła i odkładamy do piwnicy na min. 3 miesiące.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
Porady:
Zobacz przepis: domowe lody poziomkowo-truskawkowe

