Porady:
- Okres dojrzewania nalewki nie został wliczony do czasu przygotowania. Trunek powinien spędzić w piwniczce minimum 2 miesiące, ale będzie tym lepszy, im dłużej będzie leżakował.
- Jeśli chcemy, żeby nalewka była jeszcze bardziej esencjonalna, zachowajmy owoce po przefiltrowaniu. Następnie rozgniećmy je i znowu odcedźmy. Tak uzyskany sok dolewamy do nastawu.
- Kolejność dodawania alkoholi do słoja nie jest bez znaczenia. Nie należy najpierw wlewać czystego spirytusu, żeby nie sparzyć owoców.
- Nalewka z dzikiej róży z pestkami będzie miała piękny, klarowny kolor, jeśli odpowiednio ją przefiltrujemy. Nastaw można przelewać przez ściereczkę tetrową, watę kosmetyczną, złożoną gazę, specjalną bibułkę lub filtry do kawy.
- Najlepiej sprawdzi się jasny miód o delikatnym smaku, na przykład akacjowy lub rzepakowy. Nie wpłynie znacząco na barwę nalewki, a wzmocni jej właściwości lecznicze i aromat. Możliwe jest zastąpienie go zwykłym białym cukrem.
- Z owoców dzikiej róży, które zawierając moc witaminy C, można także robić herbatę i różne słodkie przetwory, na przykład konfitury.
- Domowe alkohole najczęściej robi się na bazie czystego spirytusu wymieszanego z wódką lub wodą, tak żeby otrzymać roztwór około 60–70%. Można też wykorzystać spirytus nalewkowy, o mocy przystosowanej specjalnie do tworzenia maceratów z owoców lub ziół. Jeśli mamy wątpliwości co do receptury, możemy skorzystać z kalkulatorów dostępnych w sieci, które pomogą wyliczyć moc gotowego trunku. Wielbicielom łagodnych alkoholi z pewnością posmakuje nalewka z dzikiej róży na wódce, bez spirytusu.
- Miłośników kwiatowego aromatu w trunkach na pewno zainteresuje także nalewka z płatków róży ogrodowej. Nie tylko ciekawie smakuje, ale także poprawia trawienie i działa uspokajająco.
- Żeby nalewka z owoców dzikiej róży pięknie prezentowała się na stole, warto przelać ją do ozdobnej karafki.
Notka redakcyjna:
Czy nalewka z dzikiej róży jest zdrowa?
Nalewka z dzikiej róży to napój alkoholowy o wyrazistym smaku. Robi się ją najczęściej z owoców zebranych z krzewów jesienią, czasem także z dodatkiem płatków. Pochodzi z Litwy, dlatego bywa nazywana żenichą kresową. Trunek ceni się ze względu na jego cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim pozwala dostarczyć do organizmu sporą dawkę witaminy C. Dlatego warto pić ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – to świetny sposób na odporność. Nalewka z dzikiej róży ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy. To świetny dodatek do ciężkostrawnych dań, które częściej jemy w chłodniejsze dni. Pamiętajmy, że należy pić ją w umiarkowanych ilościach. Mały kieliszek nalewki dziennie potrafi ukoić nerwy i odprężyć.
Nalewka z dzikiej róży – przepisy
Nasze coroczne poszukiwania rozgrzewającego trunku na zimę z powodzeniem zakończy nalewka z dzikiej róży. Przepis babci najczęściej wymaga użycia wódki i spirytusu, a także miodu i goździków. Pyszny i zdrowy różano-ziołowy trunek otrzymamy, jeśli dodamy do nastawu rumianek i miętę. W recepturze nie może oczywiście zabraknąć słodyczy w postaci cukru lub miodu, która łączy i balansuje wszystkie smaki. Do nalewki warto dodać także:
- przyprawy korzenne – oprócz goździków sprawdzą się na przykład kardamon i cynamon.
- cytrynę – wyciśnięty z niej sok i otarta skórka nadadzą trunkowi cytrusową świeżość i podkreślą jego różany aromat.
- brandy lub rum – dodanie innego rodzaju alkoholu to ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznej nalewki. Trunek zyska inny profil smakowy, ale jeszcze lepiej rozgrzeje. Świetnie sprawdzi się do zimowej herbaty.
- inne owoce – dzika róża dobre komponuje się na przykład z pigwą, wiśnią lub aronią. Warto eksperymentować z połączeniami smakowymi, zwłaszcza jeśli dysponujemy dużą ilością różnych jesiennych zbiorów.
Jak podawać nalewkę z owoców dzikiej róży?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie sprawdzi się świetnie na różnego typu imprezach w gronie dorosłych. Można podawać ją na przykład na sylwestra, wieczór panieński i kawalerski, urodziny lub imieniny. Dobrze smakuje pita w czystej formie, jako aperitif lub akompaniament dla deseru. Serwuje się ją wtedy w smukłym kieliszku na nóżce. Powinna mieć temperaturę pokojową. Polecamy także dodawać ją do:
- herbaty i innych rozgrzewających naparów, najlepiej z miodem, ziołami i przyprawami korzennymi lub cytrusami.
- drinków – może zastąpić na przykład likier wiśniowy w kompozycjach takich jak Hemingway Daiquiri.
- kremów do tortu – zwłaszcza jeśli do tego samego „pijanego” wypieku dodajemy owoce z nalewki. Domowy trunek można też rozcieńczyć i wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
Kiedy zbierać owoce do nalewki z róży?
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać tuż po pierwszych przymrozkach, kiedy są już w pełni dojrzałe, miękkie, słodkie i wyraziście czerwone. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jeśli narażone są na ulewne jesienne deszcze, stracą dużo właściwości zdrowotnych. Możemy zerwać je wcześniej i włożyć do zamrażarki na dobę, żeby nie były gorzkie i łatwiej uwolniły sok.
W Polsce dzika róża występuje pospolicie – rośnie na kolczastym krzewie osiągającym do trzech metrów wysokości. Najczęściej można ją spotkać w okolicach lasów, łąk i zarośli. Warto się pospieszyć z ich zbieraniem, ponieważ owoce są przysmakiem nie tylko dla ludzi, ale także ptaków. Pamiętajmy, żeby pozyskiwać dziką różę z krzewów oddalonych od ruchliwych dróg i pól uprawnych.