
Nalewka z rabarbaru
Sposób przygotowania
krok 1
Przed przygotowaniem nalewki z rabarbaru warto wyparzyć słoik oraz nakrętkę, w którym łodygi będą leżakować. Możemy zrobić to w zmywarce, przy użyciu programu z temperaturą min. 75°C lub przez 10-20 sekund przelewając je wrzątkiem.
krok 2
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy w zimnej wodzie (nie musimy ich obierać). Odcinamy liście (nie nadają się do jedzenia), a pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 2-3 cm.
krok 3
Rabarbar umieszczamy w słoju (najlepszy będzie duży, min. 3-litrowy), zasypujemy go cukrem (możemy zastąpić go ok. 400 g miodu) i dokładnie mieszamy. Naczynie szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe i ciemne miejsce (czas leżakowania nie został wliczony do czasu przygotowania nalewki).
krok 4
Po upływie tego czasu, gdy roślina puści już sok, do słoika wlewamy alkohol (najlepszy będzie spirytus, jednak dobrze zastąpi go również bezsmakowa wódka) oraz przegotowaną wodę. Całość dobrze mieszamy, szczelnie zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce – tym razem na 4-8 tygodni. Warto co kilka dni potrząsnąć zawartością naczynia, żeby dokładnie wymieszać składniki.
krok 5
Gotową nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy łodygi z soku. Jeśli chcemy, by miała lekko cytrusowy smak, możemy dolać do niej sok z połowy cytryny. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie aromatu będzie również dodanie rozkrojonej laski wanilii. Rabarbarówkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Odpowiednio przechowywana, zachowa swoją świeżość przez wiele miesięcy.
krok 6
Nalewkę z rabarbaru możemy pić od razu, jako samodzielny trunek lub dodatek do drinków. Możemy również na jej bazie przygotować lemoniadę rabarbarową w wersji dla dorosłych.

